to avgo

Είμαι στη Θεσσαλονίκη. Κυριακή πρωί και η αγορά ξυπνά μέσα σε ένα διαπεραστικό κρύο, η πρωινή ομίχλη θαμπώνει ακόμη τα φώτα στις βιτρίνες, έξω από τα brunch μαγαζιά, μια υπομονετική ουρά τουρτουρίζει μέσα σε μπουφάν και παλτό, περιμένοντας τις κουζίνες να ανοίξουν τις πόρτες τους.

Και είναι να απορείς, πώς αυτός ο λαός που ταύτισε το breakfast με έναν μαύρο καφέ και τσιγάρο, ξαφνικά πεινάει από το πρωί αλλά και ως αργά το βράδυ, για μάφινς, σκραμπλ εγκς, αβγά μπένεντικτ και παντός τύπου μπρουσκέτες. Το ελληνικό brunch τρώγεται όλες τις ώρες, σβήνοντας με μια ομελέτα όλα τα γεύματα της ημέρας, θυσιάζοντας το κοκκινιστό της μαμάς στη λατρεία του μπέργκερ και της αβγόφετας.

Συζητώντας το ζήτημα με τον Δημήτρη Κοπαράνη, τον άνθρωπο του μπουγατσάν και πρώτο διδάξαντα της brunch απόλαυσης, καταλήγουμε ότι το σουξέ κρύβεται πίσω από δυό-τρία μικρά μυστικά. Το brunch είναι χαλαρό, δεν κάθεται στο τραπέζι συγκεκριμένη ώρα, τρώγεται με τα χέρια, προσαρμόζεται σε όλες τις ώρες και κυρίως, επιστρέφει στην απλότητα της νοστιμιάς, στο αληθινό βούτυρο και στο αβγό, πολυμορφικές αγάπες που προσαρμόζονται τόσο στο αλμυρό όσο και στο γλυκό.

Το νέο brunch μπορεί να είναι το βραδινό, όταν γυρνάς κουρασμένος από τη δουλιά και μέσα σε λίγα λεπτά μπορείς να ετοιμάσεις την comfort νοστιμιά που τρώγεται σαν χάδι, με δυό μόλις υλικά που κατοικούν σε όλα τα ψυγεία του πλανήτη.

toavgo2

Το μαγικό αβγό

Υλικά

Μπαγιάτικο ψωμί

2 κ.σ. βούτυρο LURPAK

1 αβγό

λίγα φύλλα σαλάτας ή λάχανο ψιλοκομμένο

λίγο ελαιόλαδο-λεμόνι

αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Κόβουμε το ψωμί σε πολύ χοντρές φέτες, περίπου 10 εκ. χοντρές. Καθαρίζουμε την κόρα.

Με το χέρι μας, βυθίζουμε σε μεγάλο κύβο το μισό βούτυρο μέσα στην κόρα και αλείφουμε το υπόλοιπο σε όλο το εξωτερικό.

Βάζουμε το ψωμί σε ταψάκι και το ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές και να ποτίσει στο εσωτερικό του με το βούτυρο.

Στο μεταξύ, βράζουμε το αβγό, 5 λεπτά από τη στιγμή που το νερό αρχίζει να κοχλάζει.

Σερβίρουμε το αβγό σπασμένο πάνω στο ζεστό βουράτο ψωμί, με αλάτι και πιπέρι και μια μικρή σαλατούλα στο πλάι.

Tip

Για περισσότερη νοστιμιά, μπορούμε να χτυπήσουμε στο μούλτι 2 κ.σ. ελαιόλαδο με κάποιο φρέσκο αρωματικό, όπως μαϊντανό ή βασιλικό και να περιχύσουμε το αβγό και το ψωμάκι.

Κάντε τα μαγικά σας!