IMG_20181120_141144

Ταυτισμένα με τον ελληνικό χειμώνα και τις γιορτές, τα κάστανα, μια τροφή γεμάτη νοστιμιά αλλά και θρεπτική αξία, δυστυχώς στην παράδοσή μας δεν τα μαγειρεύουμε και με πολλούς τρόπους: βραστά ή ψητά, αναπόσταστο κομμάτι στη γέμιση της γαλοπούλας αλλά και ένα μοναδικό, φινετσάτο γλυκό του κουταλιού. Όταν τα δοκίμασα με την παρακάτω συνταγή, πραγματικά έπαθα πλάκα. Δεν το πίστευα ότι μέσα σε 20 λεπτά, το κάστανο μπορεί να ψηθεί στη λαδόκολλα και να απορροφήσει το άρωμα των μυρωδικών και το βούτυρο. Μπορείτε να τα σερβίρετε έτσι ζεστά από το φούρνο, σαν αυτόνομο πιάτο ή σαν συνοδευτικό σε κρέας ή ψάρι.

Υλικά

1 κιλό κάστανα

150 γρ. βούτυρο αγελάδος Lurpak

χοντρό αλάτι

1 μεγάλο κλωνάρι δεντρολίβανο

κλωναράκια φρέσκο θυμάρι

1 κλωνάρι φασκόμηλο

χαρτί ψησίματος

Εκτέλεση

IMG_20181120_141351

Χαράζουμε τα κάστανα με βαθιές τομές, φροντίζοντας να χαράξουμε όσο γίνεται περισσότερο τη φλούδα παρά το εσωτερικό τους.

Τα βάζουμε σε χαρτί ψησίματος μαζί με το αλάτι, το βούτυρο σε κομματάκια και τα μυρωδικά, τυλίγουμε σε πακετάκι και το τοποθετούμε σε ένα μικρό ταψί.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και τα ψήνουμε, ανάλογα με το μέγεθος, για 20 περίπου λεπτά. Για καλό και για κακό κάντε μια δοκιμή μήπως χρειάζονται περισσότερο ψήσιμο.

Tip

Προτιμείστε, όπου τα βρείτε, τα μικρά, πλην ολόγλυκά και αρωματικά κάστανα της Κρήτης ή της Αγιάς.

IMG_20181120_140852

Το καλό φαγητό αξίζει Lurpak!