www.nikon.com
Μια από τις μεγάλες χαρές του καλοκαιριού είναι να έχεις το δικό σου μποστάνι.
Να ξυπνάς το πρωί και να μαζεύεις τα βλίτα σου δροσερά, τρυφερά, κορφολογώντας ταυτόχρονα όλες τις πρασινάδες του κήπου, γλυστρίδα, κολοκυθοκορφές, στίφνο κι όλα αυτά να τα βάζεις μαζί στην κατσαρόλα. Τα βλίτα τα μαγειρεύω με χίλιους τρόπους, όμως ποτέ δεν τα είχα σκεφτεί βουτυράτα. Μέχρι που ήρθε η φίλη μου η Αύρα Πανουσοπούλου, με ένα καλάθι-πεσκέσι, γεμάτο βλιτοκορφές από το δικό της κήπο, στην Αγιά. Μαζί έφερε και τη δική της, μιάμι, πρωτότυπη συνταγή: με αληθινό, αγελαδινό βούτυρο, πρόβειο γιαούρτι και φέτα. Άλλο πράγμα! Ένα φαγητό που το τρως όπως έχει αλλά μπορεί να λειτουργήσει και σαν συνοδευτικό σε κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι.
Υλικά
1 κιλό βλίτα μαζί με γλυστρίδα ή σκέτα. Το χειμώνα το ίδιο φαγητό γίνεται με σπανάκι αλλά και με άγρια χόρτα και μυρωδικά όπως μυρώνια, καυκαλήθρες, πράσο και φρέσκα κρεμμυδάκια
2-3 κολοκυθάκια σε μεγάλα κομμάτια
1 μεγάλο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
προαιρετικά 1 ώριμη ντομάτα ξεφλουδισμένη σε κυβάκια
1 κ.γ. ζάχαρη
1 ματσάκι μαϊντανό ή άνηθο ψιλοκομμένο
3 κ.σ. βούτυρο αγελάδος Lurpak
1 κεσεδάκι παραδοσιακό γιαούρτι
κυβάκια φέτας (όσο σας κάνει κέφι) 100-150 γρ. περίπου
αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα γουοκ ή σε μια χαμηλή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το βούτυρο και μαραίνουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο.
Ρίχνουμε τα χόρτα, ανακατεύουμε, αλατίζουμε.
Προσθέτουμε τη ντομάτα και τη ζάχαρη.
Ρίχνουμε μισό ποτήρι νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε τα βλίτα μέχρι να μαλακώσουν.
Στο τέλος, ρίχνουμε τον μαϊντανό, το γιαούρτι και τη φέτα, ανακατεύουμε, αφήνουμε για άλλα 2 λεπτά στη φωτιά και κατεβάζουμε το φαγητό.
Γίνεται πιο νόστιμο την επόμενη και τρώγεται κρύο ή σε θερμοκρασία δωματίου, χλιαρό. Καυτό, χάνει!
Το καλό φαγητό αξίζει Lurpak!