20160221_142105

Η Ινδία και όλη η Μέση Ανατολή τρελλαίνεται για τις κόκκινες φακές.

Βράζουν σε ελάχιστο χρόνο, λιώνουν σε υπέροχες βελουτέ και έχουν μια γλυκιά, πιο ουδέτερη, πιο στρογγυλή, πιο ήπια γεύση από τις κλασικές.  Γι’αυτό τις αγαπούν τα παιδιά, ακόμη και κείνα που σιχαίνονται την κλασική φακή. Αν δεν τις βρείτε στο σούπερ-μάρκετ της γειτονιάς σας, θα τις βρείτε σε όλα τα εξωτικά μπακαλικάκια. Εγώ βάζω ένα φλιτζανάκι σε οποιαδήποτε βελουτέ και αν κάνω αντί για πατάτα. Δένουν ωραία τη σούπα και δίνουν το πιο νόστιμο και βελούδινο αποτέλεσμα.

Υλικά για 6-8 άτομα

200 γρ. κόκκινες φακές

1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο χοντροκομμένη

1 καρότο σε ροδέλες

1 μέτριο πράσο σε ροδέλες

1 κ.γ. κύμινο

1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

1 κ.γ. κάρδαμο ή κόλιαντρο σε σκόνη

κανέλα στη μύτη του κουταλιού

5-6 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο

5 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος

χυμό από 1 λεμόνι

αλάτι-πιπέρι

20160221_142030

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο και το καρότο μαζί με τα μπαχαρικά.

Μόλις μαραθούν ρίχνουμε τις φακές και φέρνουμε δυό βόλτες.

Σκεπάζουμε ίσα-ίσα με νερό ζεστό, αλατίζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν και τα καρότα. Αν χρειαστεί νερό, προσθέτουμε με φειδώ.

Ρίχνουμε τον μαϊντανό και το χυμό λεμονιού και πολτοποιούμε στο μούλτι ή με το ραβδομπλέντερ.

Φροντίζουμε η υφή να μην είναι νερουλή αλλά να μην μοιάζει και με πουρέ. Σ’αυτή την περίπτωση θα προσθέσουμε λίγο νεράκι και θα ξαναχτυπήσουμε τη σούπα.

Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή με κύμινο ή με πάπρικα και φρυγανισμένο, ζεστό ψωμάκι.