Μέχρι πρότινος, βασίλισσα των βελουτέ ήταν η κολοκύθα. Κάθε χειμωνιάτικο κάλεσμα που σεβόταν το εαυτό του έπρεπε να σερβίρει και μια βελουτέ κολοκύθα, η οποία μαγειρεύτηκε σε πολλές-πολλές εκδοχές. Η μαγειρική, όμως, έχει τις μόδες της. Όπως βαριέσαι το παλιό σου παλτό, έτσι μπορεί να βαρεθείς και μια γεύση, αναζητώντας κάτι καινούριο για να την αντικαταστήσεις. Προβλέπω, λοιπόν, ότι η βελουτέ κάστανο θα είναι το επόμενο μέγκα-χιτ!

Υλικά

500 γρ. κάστανα

1 μεγάλο κρεμμύδι

1 πράσο

1 καρότο

1 σκελίδα σκόρδο

μερικά κλωναράκια φρέσκο θυμάρι

1 δαφνόφυλλο

1 ποτήρι του κρασιού γλυκό σαμιώτικο ή λημνιό μοσχάτο κρασί

1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για κρέας ή κοτόπουλο

μερικά κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο

100 γρ. βούτυρο γάλακτος Lurpak

χυμό από μισό λεμόνι

λίγη κρέμα γάλακτος arla light

αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Χαράζουμε τα κάστανα σταυρωτά και τα βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό.

Όσο είναι ακόμη ζεστά τα καθαρίζουμε. Δεν μας νοιάζει να σπάσουν ή να διαλυθούν.

Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το καρότο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το πράσο κομμένα σε φετάκια, σε μέτρια φωτιά για να μην μαυρίσει το βούτυρο.

Θέλουμε να μελώσουν και να μαραθούν.

Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο, το θυμάρι και τα κάστανα, φέρνουμε δυό-τρεις βόλτες.

Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.

Προσθέτουμε μπόλικο νερό, να καλύπτει καλά τα υλικά μας, το μείγμα μπαχαρικών, αλατοπιπερώνουμε.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και βράζουμε τη σούπα μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και το λεμόνι, αφαιρούμε το δαφνόφυλλο.

Περνάμε τη σούπα από το μπλέντερ ή την πολτοποιούμε λίγη-λίγη στο μούλτι ή με το ραβδομπλέντερ.

Σ’αυτό το σημείο προσέχουμε πολύ: δεν θέλουμε η σούπα να βγει πουρές, ούτε νερωτή. Προσθέτουμε όσο επιπλέον νερό χρειάζεται για να βγει λεία και βελουτέ.

Σερβίρουμε τη σούπα με μια κουταλιά της σούπας κρέμα σε κάθε πιάτο.

*Στο σούπερ μάρκετ υπάρχουν και έτοιμα βρασμένα κάστανα. Η γεύση τους δεν συγκρίνεται με τα φρέσκα. Το καθάρισμα του κάστανου είναι λίγο χρονοβόρο αλλά αξίζει πραγματικά τον κόπο. Αν βαριόμαστε αγοράζουμε έτοιμα ψημμένα κάστανα από τον καστανά. Στην κατσαρόλα, θα μαλακώσουν.

*Αντί για σαμιώτικο κρασί μπορούμε να βάλουμε Μαυροδάφνη.

*Αν σας περισέψει σούπα, θα πήξει. Στο ξαναζέσταμα προσθέτουμε νεράκι και γίνεται καινούρια!

*Για περισσότερη γεύση μπορούμε να προσθέσουμε σπιτικό ζωμό κοτόπουλου ή ένα ζελεδάκι του ψυγείου.

Το γιορτινό φαγητό αξίζει Lurpak