Ιδανικά για σπιτικά μπέργκερς, τα μαλακά και αφράτα αυτά ψωμάκια τρώγονται υπέροχα και ζεστά στο πρωινό, με βούτυρο και μέλι ή μαρμελάδα αλλά φτιάχνουν και υπέροχα σαντουιτσάκια που δαγκώνονται τέλεια, αφού δεν έχουν τραγανή κόρα για να διαλύονται. Προσοχή μόνο στο αλεύρι: μόνο το αλεύρι για τσουρέκι δίνει το μαλακό αποτέλεσμα που θέλουμε.
Υλικά
1 ποτήρι χλιαρό νερό
1 ποτήρι ξινόγαλο χλιαρό
1 κύβο φρέσκια μαγιά
1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
1/2 ποτήρι βούτυρο αγελάδος Lurpak λειωμένο
1 κ.γ. αλάτι
5 ποτήρια αλεύρι για τσουρέκι
ελαιόλαδο για τις φόρμες
τον κρόκο από ένα αβγό
1 κ.γ. νερό
σουσάμι, γλυκάνισο, παπαρουνόσπορο για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά σε μια λεκάνη με 2-3 κ.σ. χλιαρό νερό. Την αφήνουμε 5 λεπτά. Με το χέρι διαλύεται πιο εύκολα.
Λαδώνουμε τα χέρια μας γιατί έτσι ζυμώνουμε πιο εύκολα, χωρίς να κολλά πάνω τους το μείγμα.
Προσθέτουμε το νερό, το ξινόγαλο, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι.
Ανακατεύουμε καλά με το χέρι.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Συνεχίζουμε το ζύμωμα μετρώντας μέχρι το 100-κόλπο που πιάνει πάντα.
Όσο ζυμώνουμε θέλουμε η ζύμη να κολλά στα χέρια, να μην είναι σφιχτή. Αν δεν είναι, προσθέτουμε λίγο επιπλέον νερό.
Κάνουμε τη ζύμη μπαλίτσα μέσα στη λεκάνη, την αλείφουμε με λάδι και την σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας.
Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, μέσα στο φούρνο για παράδειγμα, ή δίπλα στο καλοριφέρ, μέχρι να φουσκώσει πολύ καλά και να τριπλασιαστεί σε όγκο. Ανάλογα πόση ζέστη κάνει, θέλει περίπου 2 ώρες.
Λαδώνουμε ό,τι φορμάκια έχουμε για μάφινς ή ατομικά κέικ.
Ξαναζυμώνουμε τη ζύμη, την πλάθουμε σε μπαστούνι και την χωρίζουμε σε 15 περίπου κομμάτια.
Τα πλάθουμε στρογγυλά και τα τοποθετούμε στα φορμάκια.
Τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για άλλη μισή ώρα.
Ανακατεύουμε τον κρόκο του αβγού με το νερό και αλείφουμε τα ψωμάκια με πινέλο.
Άλλα τα αφήνουμε σκέτα και άλλα τα πασπαλίζουμε με σουσάμι, παπαρουνόσπορο ή γλυκάνισο, ανάλογα με το τί μας αρέσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
Ψήνουμε τα ψωμάκια για 20 λεπτά.
Το καλό ψωμί αξίζει Lurpak!