Χειμωνιάτικο πρωινό στα Τζουμέρκα, κάτω από τα χαμηλά σύννεφα η γλυκύτατη Νατάσα μας ξυπνά στον ξενώνα “Ξενείον” με τη μυρωδιά αυτού του τσιζ-κέικ που σηκώθηκε να ψήσει από τα χαράματα για να το γευτούμε στη σωστή θερμοκρασία. Πεντανόστιμο και παράξενο γλυκό-αφού περνά με προθυμία από τον φούρνο στο ψυγείο-το αμερικάνικο τσιζ-κέικ τρώγεται σκέτο αλλά μπορείς να προσθέσεις στην κρέμα του ό,τι περνά από τη-γλυκιά-φαντασία σου.
Υλικά για το μπισκότο
1 πακέτο μπισκότα πτι-μπερ ή digestive
100 γρ. βούτυρο αγελάδος
20 γρ. ζάχαρη
Υλικά για την κρέμα
540 γρ. τυρί κρέμα
160 γρ. ζάχαρη
½ κ.γ. αλάτι
40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι ή λάιμ
360 γρ. κρέμα με όλα της τα λιπαρά
5 αβγά και επιπλέον 1 κρόκο αβγού
1 βανίλια
200 γρ. βερύκοκα κομμένα σε κυβάκια ή 1/2 κονσέρβα
Εκτέλεση
Λιώνουμε στο μούλτι τα μπισκότα με το βούτυρο και τη ζάχαρη.
Στρώνουμε το μείγμα στη βάση της στρογγυλής φόρμας για κέικ, πατάμε με το χέρι μας να απλωθεί ομοιόμορφα παντού και ψήνουμε για 15 λεπτά στους 200 βαθμούς.
Αφήνουμε τη βάση να κρυώσει.
Σε μια λεκάνη, χτυπάμε με το μίξερ χειρός όλα τα υλικά της κρέμας εκτός από τα φρούτα.
Κόβουμε τα βερύκοκα σε ροδέλες και τα ενσωματώνουμε στο μείγμα.
Στρώνουμε την κρέμα πάνω από τη βάση.
Ψήνουμε για 10 λεπτά στους 200 βαθμούς, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στο 160 και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα και 15 λεπτά.
Μόλις κρυώσει το τσιζ-κέικ το βάζουμε στο ψυγείο για 4 περίπου ώρες.
Tip
Αυτό το τσιζ-κέικ γίνεται το ίδιο νόστιμο και με ροδάκινα, φρέσκα ή από κονσέρβα αλλά και με μήλα ή αχλάδια που θα καραμελώσουμε πρώτα στο τηγάνι με λίγο βούτυρο και μαύρη ζάχαρη.