glikorena

Μερικά πράγματα, όπως τα μπισκότα digestive, θεωρείς ότι είναι κάτι που αγοράζεται έτοιμο και δεν περνά ποτέ από το μυαλό σου να το φτιάξεις στο σπίτι. Η Ρένα Οροκλού μου άνοιξε τα μάτια και τους ορίζοντες, όταν μου έδειξε πόσο εύκολα φτιάχνονται μέσα σε λίγα λεπτά. Δεν χρειάζονται ούτε κόπο αλλά ούτε και ταλέντο. Και όταν ξέρεις πόσα χημικά περιέχουν τα έτοιμα είσαι πανευτυχής που μπορείς να δώσεις στους φίλους, αλλά κυρίως στο παιδί σου, ένα μαμαδίστικο μπισκότο φτιαγμένο με αγνά υλικά. 

Υλικά

Για τα μπισκότα

100 γρ. βρώμη

1 κ.γ. κόλιαντρο σε σπόρους

100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

70 γρ. καστανή ζάχαρη

ξύσμα από 1 λάιμ

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1/2 κ.γ. αλάτι

100 γρ. βούτυρο αγελάδος

2-3 κ.σ. γάλα

Για τη σος

400 γρ. στραγγισμένα βύσινα από μια κονσέρβα βύσινο κομπόστα

400 γρ. ζάχαρη

χυμό από 1/2 λάιμ

Για την κρέμα

1 φλ. μασκαρπόνε

1 φλ. φυτική σαντιγύ

1 βανίλια

(προαιρετικά1 κ.σ. ζάχαρη άχνη)

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μούλτι τη βρώμη με το κόλιαντρο μέχρι να γίνει αλεύρι.

Σε μια λεκάνη χτυπάμε τη βρώμη με όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε καλά, μέχρι να πάρουμε μια ψιχουλιαστή ζύμη σαν του κουραμπιέ.

Κάνουμε τη ζύμη μπαλίτσα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε αυστηρά 15 λεπτά στο ψυγείο. 

Στρώνουμε μια λαδόκολα στον πάγκο μας και παίρνουμε λίγη-λίγη τη ζύμη σε μπαλίτσες. Την πιέζουμε να ισιώσει με τον πλάστη και με το στόμιο από ένα μικρό ποτηράκι-ή μια κουπ-πάτ- την κόβουμε σε στρογγυλά μπισκότα, που δεν τα θέλουμε πολύ λεπτά, γύρω στο μισό πόντο πάχος. Σ’αυτή τη δόση, βγαίνουν γύρω στα 7-8 μπισκότα.

Στρώνουμε με λαδόκολα το ταψί, βάζουμε τα μπισκότα και ψήνουμε σε ζεστό φούρνο, στους 180 βαθμούς στον αέρα για 15 λεπτά. Προσοχή! Όταν τα βγάλετε από το φούρνο θα σας φανούν μαλακά. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχουν ψηθεί. Μόλις κρυώσουν θα σκληρύνουν.

Για τη σος, στραγγίζουμε τα βύσινα, τα βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με τη ζάχαρη και το χυμό λάιμ και σε δυνατή φωτιά ανακατεύουμε για 7 λεπτά, έχρι να δέσει ελαφρά το σιροπάκι. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Χτυπάμε με το μίξερ, την κρέμα με το μασκαρπόνε και τη ζάχατη προαιρετικά. Αφήνουμε την κρέμα τουλάχιστον μισή ώρα στο ψυγείο να σφίξει.

Για να συνθέσουμε το γλυκό, σε ποτήρι ή σε μπολ, βάζουμε εναλλάξ στρώσεις από τριμμένο μπισκότο, κρέμα και βύσινο.

Διατηρούμε το γλυκό στο ψυγείο.

Αν σας αρέσει και το καβουρδισμένο αμυγδαλάκι, τρίβετε λίγο από πάνω.

Tips

Αν θέλουμε να συντηρήσουμε το γλυκό στο ψυγείο για περισσότερο καιρό, κρατάμε την κρέμα σε τάπερ, το σιρόπι σε βαζάκι στο ψυγείο και το “στήνουμε” κάθε φορά που θέλουμε να το σερβίρουμε.