Η αλήθεια είναι πως το βραστό κοτόπουλο δεν έχει καμμιά χάρη, αφού όλη η νοστιμιά του έχει μείνει στο ζουμί, αφήνοντας το κρέας άχαρο, επίπεδο και εντελώς ανιαρό, σαν νοσοκομειακό φαγητό, σαν μπουκιά που θυμίζει σισίτιο του στρατού. Η γιαγιά μου, είχε φέρει μαζί της από την Πόλη όλα τα μυστικά της ανώτερης νοστιμιάς, μαζί κι αυτό το απλό τρικ για να αναστήσεις μια βραστή κότα. Μικρό παιδί, προσπερνούσα τους μουσακάδες και τα ντολμαδάκια της, περιμένοντς τη μέρα του κοτόπουλου, όχι για τη σούπα, που την προσπερνούσα ευχαρίστως αλλά για την τραγανή, βουτυράτη και ξινούλα πετσούλα, που μοσχομύριζε σαν ηδονή, αποκαλύπτοντας το πιο τρυφερό, το πιο λουκούμι κρέας στο εσωτερικό, γεμάτο από τα αρώματα της σούπας. Aπό όλα τα μαγικά φαγητά της, αυτό θα νοσταλγώ το περισσότερο!
Υλικά
1 βιολογικό ή ελευθέρας βοσκής κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
1 καρότο κομμένο στα 4
1 ξερό κρεμμύδι κομμένο στα 4
3-4 κλωναράκια σέλινο
3-4 κλωναράκια μαϊντανό
3-4 κόκκοι μπαχάρι
1 κ.γ. κόκκους πιπέρι
αλάτι
Για το σοτάρισμα
1/2 πακέτο βούτυρο αγελάδος Lurpak
χυμό από 1 λεμόνι
μπούκοβο-φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε το κοτόπουλο με τα λαχανικά και τα μπαχάρια.
Μόλις μαλακώσει εντελώς, το στραγγίζουμε και ολοκληρώνουμε τη σούπα με το ζουμάκι.
Όταν στεγνώσει, σε αντικολλητικό τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο.
Σοτάρουμε το κοτόπουλο με την πέτσα του, προσθέτοντας ελάχιστο αλάτι, πολύ καλά, ώσπου να ροδίσει έντονα σε κάθε πλευρά του.
Ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού και συνεχίζουμε για δυό-τρεις βόλτες να γυρίζουμε το κοτόπουλο στο τηγάνι, μέχρι να απορροφήσει το λεμόνι.
Σερβίρουμε με το βούτυρο που θα μείνει στο τηγάνι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή προαιρετικά, μπούκοβο.
Συνοδεύουμε με φρυγανισμένες φέτες ψωμί.
Το καλό φαγητό αξίζει Lurpak