Ο Γιώργος Μέρλος, αρχιτέκτονας και μάστερ-μάστορας του καλού γούστου, εκκεντρικός, ευφυέστατος και χειμαρώδης, ήρθε πέρσι να μαγειρέψει στην εκπομπή μου. Μαζί του έφερε το βιβλίο “Συνταγές με ιστορία” της αείμνηστης Μαρίκας Μητσοτάκη. Ξεφυλλίζοντάς το θυμηθήκαμε όλη τη σικάτη, στυλ Τεσελεμεντέ, αστική κουζίνα της δεκαετίας του ’60 και του ΄70, με τα βολ-ο-βαν, τα μπιτόκ αλα ρους, τις κρεπ σιζέτ και άλλα επιφανή και δημοφιλη που ξεχάστηκαν στο χρόνο. Από κει δανειστήκαμε αυτή τη συνταγή, που κάποτε έφτιαχνε ως πρώτο, ή στον μπουφέ της, κάθε νοικοκυρά που σεβόταν το ταλέντο της. Δοκιμάστε την. Μυρίζει μνήμες, νοσταλγία αλλά και τη μοναδική νοστιμιά της γαρίδας όταν παντρεύεται με μια σπιτική μαγιονέζα.
Υλικά
1 κιλό μακρόστενα φασολάκια (κατεψυγμένα για ευκολία)
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
1 κιλό μεγάλες γαρίδες χωρίς το κεφάλι
2 κ.σ. ξύδι
10 αγγουράκια πίκλες
4 σφιχτά αβγά
1 μικρό ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 φλ. μαγιονέζα
1/2 φλ. κέτσαπ
2 κ.σ. κονιάκ
αλάτι-πιπέρι
Για τη σπιτική μαγιονέζα
2 κρόκους αβγών
1 κ.σ. μουστάρδα
μια σταλίτσα ζάχαρη
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 κ.σ. ξύδι
300 ml σπορέλαιο
αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε νερό με το αλάτι του, προσθέτουμε τη σόδα και ζεματάμε τα φασολάκια μέχρι να μαλακώσουν, προσέχοντας να “κρατάνε” λίγο και να μην λιώσουν.
Βράζουμε νερό με το ξύδι και αλάτι και ζεματάμε τις γαρίδες, αυστηρά για 7 λεπτά, δεν θέλουμε να παραψηθούν και να χάσουν τη μαλακή υφή και τη νοστιμιά τους.
Ετοιμάζουμε τη μαγιονέζα: σε ένα μπολ, με το μίξερ χειρός, χτυπάμε πρώτα τη μουστάρδα με το ξύδι, το λεμόνι, τη ζάχαρη και το αλάτι και χωρίς να διακόψουμε το χτύπημα προσθέτουμε τους κρόκους και σιγά-σιγά το λάδι, μέχρι να πάρουμε μια ωραία, κρεμώδη υφή.
Χαράζουμε 4-5 αγγουράκια σε βεντάλια (κόβουμε σε λεπτές φέτες το αγγουράκι, χωρίς να κόψουμε τη μια άκρη του).
Κρατάμε 6-7 ολόκληρες γαρίδες στην άκρη.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη μαγιονέζα με την κέτσαπ και το κονιάκ.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα φασολάκια, τις υπόλοιπες γαρίδες κομμένες στα 3, τα υπόλοιπα αγγουράκια κομμένα σε ροδέλες, τα αβγά χοντροκομμένα, τον μαϊντανό.
Προσθέτουμε τη σάλτσα και ανακατεύουμε με πολύ απαλές κινήσεις.
Στρώνουμε μια φόρμα του κέικ με μεμβράνη κουζίνας. Προσεχτικά, και σε ωραίο σχήμα, στολίζουμε τις ολόκληρες γαρίδες και τα αγγουράκια-βεντάλια στον πάτο και τα τειχώματα.
Γεμίζουμε ως πάνω τη φόρμα με το μείγμα μαγιονέζα-λαχανικά, ισιώνουμε την επιφάνεια, τη σκεπάζουμε με τη μεμβράνη που περισεύει και την αφήνουμε για 7 τουλάχιστον ώρες στο ψυγείο.
Ξεφορμάρουμε σε μια επίπεδη πιατέλα.
Tips
*Ειναι καλύτερα να φτιάξουμε την τούρτα από την προηγούμενη για να σφίξει καλύτερα.
*Η σπιτική μαγιονέζα φτιάχνεται σε μισό λεπτό πανεύκολα και έχει άλλη, ανώτερη γεύση από την έτοιμη. Αν, όμως, βιαζόμαστε πολύ, μπορούμε να συμβιβαστούμε και με μια έτοιμη.