pligouri

Στην Πόλη, όλα τα κεμπάπ και κάθε ψητό κρέας το λατρεύει για απόλυτο συνοδευτικό του. Το πλιγούρι, που τόσο αγαπά η νέα δημιουργική κουζίνα, είναι μια πλήρης υγιεινή super food και τρώγεται υπέροχα και μόνο του.

Υλικά για 5 άτομα

300 γρ. πλιγούρι χοντρό

150 γρ. βούτυρο αγελάδος

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα στο χέρι

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

5 πιπεριές κέρατο κομμένες σε χοντρές ροδέλες

1/2 συσκευασία κονκασέ ή 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα τριμμένη

1 κ.γ. ζάχαρη

11/2 ποτήρι ζεστό νερό

αλάτι-πιπέρι

 ψιλοκομμένο μαϊντανό για το τέλος

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι με τις πιπεριές μέχρι να μαραθούν, γύρω στα 2-3 λεπτά. 

Προσθέτουμε το πλιγούρι με το σκόρδοκαι συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό.

Ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη ντομάτα περασμένη από το μούλτι, αλατίζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά (στο 3 με κλίμακα στο 9) αφού σκεπάσουμε την κατσαρόλα.

Μόλις απορροφήσει το νερό του και μαλακώσει, ρίχνουμε τον μαϊντανό και το πιπέρι και κλείνουμε το μάτι.

Αφήνουμε για 20 λεπτά το πλιγούρι πάνω στο σβηστό μάτι, σκεπασμένο με μια πετσέτα κι από πάνω το καπάκι της κατσαρόλας. Έτσι γίνεται πιο σπυρωτό.

Tips

*Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το βούτυρο με 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο.

*Αντί για πιπεριές μπορούμε να βάλουμε κυβάκια τηγανητής μελιτζάνας, βρασμένα κάστανα, καβουρδισμένο κουκουνάρι ή σταφίδες.

*Γίνεται πιο νόστιμο αν αντί για νερό βάλεις ζωμό κότας, ιδιαίτερα αν είναι σπιτικός.