20160527_114944

Αυτό που περισσότερο θα σε εντυπωσιάσει στη Θεσσαλονίκη, όταν δεν είσαι της πόλης, είναι το κάθε-γωνιά-και ένα Todaylicious ή Todays. Η αλυσίδα που καταργεί την απελπισία της κρίσης ή αλλιώς, εκεί που συναντιέται ο πρώτος με τον τελευταίο καφέ της ημέρας, το hot-dog του ξενύχτη και η τυρόπιτα εκείνου που ξυπνά αχάραγο για να πάει στη δουλιά του. Ένα ελληνικό success story που πέτυχε χάρη στις τιμές αλλά και τη φαεινή του ιδέα. Εντυπωσιάστηκα με τα Todays, όταν είδα την εξέλιξη του παλιού ψιλικατζίδικου να συναντά τον καφέ και κάτι για την πείνα της κάθε ώρας, κυρίως όμως, να γίνεται ένα μαγαζί-ραντεβού που δεν σου επιβάλλεται αλλά σε αφήνει να το πλάσεις εσύ, ο πελάτης, όπως νομίζεις. Πάντα, ωστόσο, χαλαρά, γιατί έτσι επιβάλλει η βορειοελλαδίτικη άποψη για τη ζωή. Το μαγαζί παίρνει το σχήμα των ανθρώπων της κάθε γειτονιάς, γίνεται η πλατεία που μεταμορφώνει σε χωριό τη μεγάλη πόλη, άλλος κόσμος ανάλογα με τη γειτονιά αλλά όλες οι ηλικίες μαζί.

20160527_112908

Προσωπικά ξέρω ότι πάτησα θεσσαλονικιό έδαφος, μόλις δω την πρώτη  ταμπέλα στο πράσινο φόντο, το χρώμα της αισιοδοξίας. Εκεί όπου θα σταματήσω για τον πρώτο φρέντο-με παγωτό τώρα που έσφιξαν οι ζέστες-και το hot-dog. Το όχι όποιο κι όποιο, αλλά το Todaylicious hot-dog, αυτό που έχτισε πρωτίστως τη φήμη της νόστιμης αλυσίδας. Με το ψωμάκι που δαγκώνεται σαν αιθέριο σύννεφο, για να γεμίσει τη γεύση σου, σε μια μπουκιά που δεν διαλύεται και δεν σε λερώνει, τη γεύση από κλασικό λουκάνικο Φρανκφούρτης, ψητό μοσχαρίσιο, παραδοσιακό Τρικάλων ή λουκάνικο γαλοπούλας.

aad83313-34a2-426a-9993-1e41ac62102c

Τέσσερις εκδοχές να’χεις δικαιολογία κάθε φορά και για μια άλλη νοστιμιά, που αλλάζει ανάλογα με τα toppings, κέτσαπ, μουστάρδα, μαγιονέζα, ταμπάσκο, chili sauce. Αγαπημένο δικό μου το σκέτο, σε κόσμιο μέγεθος που τρώγεται χωρίς ενοχές, μέχρι που ήρθε η cheddar sauce. Πάντα πίστευα ότι το βελούδινο, κρεμώδες λιώσιμο του cheddar και η γλυκιά, ήπια γεύση του που ταιριάζει τρελλά με το ελαφρώς καπνιστό άρωμα του λουκάνικου Φρανκφούρτης, είναι η καλύτερη παρέα για ένα hot-dog. Έλιωσα μαζί του με την πρώτη μπουκιά στον πιο hot-dog κεραυνοβόλο έρωτα. Ποιότητα που ξεκινά από 0,75 ευρώ, καθώς καμμιά επιτυχία δεν είναι τυχαία στις μέρες της κρίσης-με όλες τις έννοιες που περιλαμβάνει μια «κρίση».

Πότε είπαμε ότι κατεβαίνετε Αθήνα;

838295c6-78cd-482a-82be-5e16b81d9c7a