20170312_160604

Από όλα τα κέικ του κόσμου, αυτό σίγουρα είναι το πιο αφράτο. Άγλυκο σχεδόν, ευαίσθητο και τρεμουλιαστό, ταιριάζει με φράουλες και με φρέσκα φρούτα, αγαπά τον καφέ και το τσάι.

 

20170312_160249

Μην λυπηθείτε την άχνη ζάχαρη στο άχνισμα γιατί στην ουσία αυτή θα του δώσει όλη τη γλύκα του! Στην κατηγορία των sponge cakes ή αλλιώς αφράτα, ψηλά κέικ όπου πρωταγωνιστούν τα αβγά και η φινετσάτη υφή. Το πρώτο φτιάχτηκε τον 16ο αιώνα στην ισπανική αυλή από έναν ιταλό ζαχαροπλάστη, τον Giobatta, για να ταξιδέψει συνέχεια στις παραδόσεις όλου του κόσμου.

Υλικά

20170312_135556

100 γρ. βούτυρο αγελάδος Lurpak

100 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα Arla

130 ml κρέμα γάλακτος Arla

8 κρόκους αβγών

2 βανίλιες

60 γρ. κορν-φλάουρ

60 γρ. αλεύρι φαρίνα

13 ασπράδια αβγών σε θερμοκρασία δωματίου

150 γρ. ζάχαρη

ζάχαρη άχνη για το άχνισμα

Εκτέλεση

Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο, προσέχοντας να μην ζεσταθεί πολύ και κάψει.

20170312_140929

Εκτός φωτιάς, προσθέτουμε το φρέσκο τυρί κρέμα και την κρέμα και ανακατεύουμε καλά με σύρμα.

20170312_141547

Προσθέτουμε τους κρόκους ελαφρά χτυπημένους σε ένα άλλο μπολ και ανακατεύουμε καλά.

20170312_141810

Ρίχνουμε μέσα από το σουρωτήρι του ρυζιού, ώστε να κοσκινιστούν πολύ καλά, το αλεύρι και το κορν-φλάουρ.

Προσθέτουμε και τις βανίλιες και ανακατεύουμε ώστε να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Όταν έχει φουσκώσει καλά η μαρέγκα αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγη-λίγη τη ζάχαρη, συνεχίζοντας το χτύπημα.

20170312_142513

Με μια σπάτουλα και με πολύ απαλές κινήσεις από κάτω προς τα επάνω, ρίχνουμε στη μαρέγκα λίγο-λίγο το μείγμα με τους κρόκους, μέχρι να ενσωματωθεί εντελώς.

20170312_142554

Ντύνουμε με χαρτί ψησίματος μια στρογγυλή φόρμα χωρίς τρύπα. Στο γείσο την ενισχύουμε με ένα ακόμη χαρτί κομμένο σε λωρίδα, έτσι ώστε να βγει λείο το πλαϊνό του κέικ μόλις ψηθεί.

Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα.

20170312_143216

Την βάζουμε μέσα σε ένα μεγαλύτερο ταψί και το γεμίζουμε μέχρι τη μέση με  ζεστό νερό.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 25 λεπτά και στη συνέχεια στους 140 βαθμούς για 55 λεπτά.

Μόλις ψηθεί το ξεφορμάρουμε προσεχτικά γιατί είναι πολύ ευαίσθητο και μόλις κρυώσει, το αχνίζουμε γενναιόδωρα!

20170312_161009

Το καλό φαγητό αξίζει Lurpak!

20170312_162043