fasolia

Η παράδοση το πιαζ το θέλει λιτό, μόνο με κρεμμύδι, ενίοτε και με λίγη πάπρικα, μαϊντανό ή ρίγανη. Ίσως γιατί το νόημα μιας νηστείας κρύβει μέσα του τη λιτότητα και την εγκράτεια. Μια σαλάτα, όμως, με φασόλια, που λειτουργεί σαν κυρίως γεύμα, μπορεί να πάρει την έμπνευσή της από το πιαζ αλλά να γίνει και πιο αρωματική και πλούσια σε χρώματα-και βιταμίνες. Μέρες νηστείας ή όχι, μια τέτοια σαλάτα είναι ιδανική για να εκμεταλλευτείς σε ένα καλοκαιρινό πιάτο τα φασόλια που περισσεύουν στα χειμωνιάτικα ντουλάπια.

Υλικά

250 γρ. φασολάκια ψιλά

1 δαφνόφυλλο

1 καρότο τριμμένο

1 πιπεριά πράσινη σε κυβάλι

1 πιπεριά φλωρίνης σε κυβάκια

1 μικρό αγγουράκι σε κυβάκια

10 ντοματίνια κομμένα στη μέση

1 αβοκάντο σε κυβάκια

2 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες

ελιές θρούμπες όσες αγαπάτε (χωρίς το κουκούτσι τους σε φετάκια)

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο (ή φρέσκο κόλιανδρο ή βασιλικό)

1 κ.γ. ρίγανη

Για τη σος

1 κ.σ. ξύδι

χυμό από 1 λεμόνι

ξύσμα από 1 λεμόνι

1 κομματάκι τζίντζερ τριμμένο

1 μικρή σκελίδα σκόρδο

1 κ.γ. κοφτό μουστάρδα

3/4 φλ. ελαιόλαδο

αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε αποβραδίς τα φασόλια. Για να γίνουν πιο εύπεπτα, τα βράζουμε για 5 λεπτά σε σκέτο νερό κι ύστερα τα ξεπλένουμε και τα στραγγίζουμε. Τα βράζουμε με  αλάτι και το δαφνόφυλλο μέχρι να μαλακώσουν καλά αλλά χωρίς να λειώσουν.

Μόλις κρυώσουν τα ανακατεύουμε σε μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.

Χτυπάμε στο μούλτι όλα τα υλικά της σος, ανακατεύουμε καλά τη σαλάτα με τη σος και σερβίρουμε. 

Τips

*Λένε ότι το τζίντζερ βοηθάει στα φουσκώματα, για όσους δυσκολεύονται να χωνέψουν τα όσπρια.

*Την ίδια σαλάτα μπορούμε να την κάνουμε με όλα τα όσπρια: με χοντρές φακές, ροβίτσα ή ρεβύθια.