Μια από τις γεύσεις που δεν θα μπορέσω να ξεπεράσω ποτέ, αυτές που έρχονται από τα βάθη της παιδικής ηλικίας για να κολλήσουν σαν τσίχλα στο γευστικό σου υποσυνείδητο για να σε καταδιώκουν για πάντα, είναι το παλιό, κλασικό σουβλάκι. Μέσα σε ψωμί, με φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα, κρεμμύδι και μαϊντανό. Αυτό το μπέργκερ, που μπορείς να το κάνεις με κιμά από μοσχάρι ή από κοτόπουλο, θυμίζει αυτή ακριβώς τη γεύση. Το φρυγανισμένο ψωμί που ξεροψήνεται μαζί με το μπιφτέκι και παίρνει τη γεύση από το ζουμάκι του κρέατος, η σάλτσα που γίνεται μέσα σε ένα λεπτό και μελώνει ιδανικά χάρη στο αληθινό βούτυρο και το πετιμέζι, για να «καθίσει» πάνω στο μπιφτέκι, να γίνει «ένα» μαζί του.
Υλικά
φέτες ζυμωτό ψωμί
500 γρ. κιμά από κοτόπουλο
1 μικρή ντομάτα ψιλοκομμένη
μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 κ.σ. βούτυρο αγελάδος Lurpak
αλάτι-πιπέρι
για τη σος
200 γρ. ντοματίνια κομμένα στα 2 ή στα 4
1 κρεμμύδι κομμένο σε ψιλές φέτες
3 κ.σ. πετιμέζι
3-4 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ζυμώνουμε τον κιμά με τη ντομάτα, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.
Πλάθουμε χοντρά, μεγάλα μπιφτέκια (γύρω στα 3-4 σ’αυτή την ποσότητα).
Ζεσταίνουμε πολύ καλά ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι.
Βάζουμε τα μπιφτέκια και σε δυνατή φωτιά, τα αφήνουμε να πιάσουν μια χρυσή κρούστα και από τις δυό πλευρές.
Χαμηλώνουμε στο μέτριο τη φωτιά και συνεχίζουμε να ψήνουμε το μπιφτέκι. Στα μισά περίπου, βάζουμε στο τηγάνι και τις φέτες του ψωμιού. Όσο ψήνονται, σκουπίζουμε με τις φέτες τα ζουμάκια του τηγανιού, γυρίζοντας το ψωμί και από τις δυό πλευρές.
Μόλις ψηθεί το μπιφτέκι, βγάζουμε τις φέτες και ρίχνουμε στο τηγάνι άλλη μια κ.σ. βούτυρο, τα κρεμμύδια και τα ντοματίνια με λίγο αλάτι.
Ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν τα κρεμμύδια, δεν θέλουν παραπάνω από 1-2 λεπτά, και ρίχνουμε το πετιμέζι.
Ανακατεύουμε γρήγορα και κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά.
Σερβίρουμε τα μπιφτέκια με τη σάλτσα τους πάνω στις φέτες του ψωμιού.
Tip
Αν δεν έχουμε πετιμέζι, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με 1 κ.σ. μέλι και 3-4 κ.σ. μπαλσάμικο.