Ένα υπέροχο κέικ για τα καλέσματα των γιορτών, όταν όλοι έχουμε βαρεθεί τη βασιλόπιτα αλλά θέλουμε κάτι πρωτότυπο για να συνοδεύσει τον καφέ και τις ευχές για μια καλότυχη νέα χρονιά. Από τον Ανδρέα Λαγό.
Υλικά
Για το κέικ
250 γρ. ξινόγαλο
3 αβγά
150 γρ. καστανή ζάχαρη
150 γρ. πετιμέζι
150 γρ. βούτυρο
1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
1 κ.γ. κάρδαμο τριμμένο
2 κ.γ. μαγειρική σόδα
400-450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το σιρόπι
χυμό από 3 ρόδια
200 γρ. ζάχαρη καστανή
Για το γαρνίρισμα
σπόρια από 2 ρόδια
200 γρ. γιαούρτι
1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μπολ το ξινόγαλο, το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, τη ζάχαρη, το πετιμέζι και τα αβγά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, τα μπαχαρικά και τη σόδα και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Αδειάζουμε το μείγμα σε στρογγυλή φόρμα με διάμετρο 24 εκ, στρωμένη με λαδόκολλα.
Ψήνουμε στους 160 βαθμούς στον αέρα για 1 ώρα περίπου, μέχρι να βγαίνει στεγνό το μαχαίρι.
Για το σιρόπι, βράζουμε το χυμό του ροδιού με τη ζάχαρη για 5 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Μόλις βγάλουμε το κέικ από το φούρνο, το περιχύνουμε με το σιρόπι.
Στολίζουμε με τα ρόδια, ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη ζάχαρη και σερβίρουμε μια κουταλιά με κάθε κομμάτι.