Από όλα τα γλυκά της παράδοσης, είναι το πιο βουτυράτο, το πιο φίνο. Αυτό που τρώγεται μαγικά όταν είναι χλιαρό αλλά είναι το ίδιο υπέροχο τις ζεστές μέρες, κρύο από το ψυγείο. Το μυστικό του, το φύλλο που παραμένει τραγανό και την επόμενη μέρα και το καλό, αληθινό βούτυρο γάλακτος που θα σκορπίσει το άρωμά του στη βελούδινη κρέμα και στο σιρόπι.

Υλικά (για 12-14 κομμάτια περίπου)
Για το φύλλο
1 πακέτο φύλλο κρούστας ή Βηρυττού
200 γρ. βούτυρο γάλακτος Lurpak
Για το σιρόπι
2 1/2 φλ. ζάχαρη
1 1/2 φλ. νερό
1 βανίλια
φλούδα από 1 πορτοκάλι ή 1 λεμόνι
1 ξύλο κανέλας
χυμό από μισό λεμόνι
Για την κρέμα
1250 ml γάλα (1 μπουκάλι συν 1 φλ.)
4 αβγά
2 βανίλιες
1 φλ. ζάχαρη
3/4 φλ. κορν φλάουρ
1/4 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
ξύσμα από 1 λεμόνι ή 1 πορτοκάλι
1 γεμάτη κ.σ. (100γρ.) βούτυρο γάλακτος Lurpak
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε με το μίξερ χειρός τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, τις βανίλιες και το κορν φλάουρ και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε αντικολλητικό, κατά προτίμηση, κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά, στο μάτι, ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να δέσει η κρέμα. Προσέχουμε να μην την δέσουμε υπερβολικά. Την θέλουμε δεμένη αλλά αφράτη.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα και το βούτυρο, ανακατεύουμε, καλύπτουμε την επιφάνεια με μια μεμβράνη για να μην πιάσει κρούστα και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς.
Σε ένα μπρίκι, λιώνουμε το βούτυρο για τα φύλλα.
Το γαλακτομπούρεκο ψήνεται καλύτερα σε αλουμινένιο ταψί. Αν έχετε, να το προτιμήσετε.
Βουτυρώνουμε καλά τον πάτο και στρώνουμε αφήνοντας να προεξέχουν στο γείσο τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντας γενναιόδωρα το κάθε φύλλο.
Απλώνουμε την κρέμα χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου. Προσοχή, αν η κρέμα είναι καυτή θα παπαριάσει το φύλλο και δεν θα βγει ποτέ τραγανό.
Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, ένα-ένα βουτυρωμένα. Τα επάνω φύλλα θα τα τοποθετήσουμε λίγο ζαρωμένα έτσι ώστε να μην προεξέχουν.
Κόβουμε προσεχτικά με το μαχαίρι τα φύλλα που προεξέχουν, χαράζουμε ελαφρά τα φύλλα σε κομμάτια χωρίς να ψτάσει το μαχαίρι στην κρέμα, βουτυρώνουμε πλούσια την επιφάνεια και ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσει πολύ καλά το φύλλο-όχι απλώς να ροδίσει.
Όσο ψήνεται το γλυκό, φτιάχνουμε το σιρόπι.
Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλι και βράζουμε για 10 λεπτά, θέλουμε ένα πηχτό, δεμένο σιρόπι.
Μόλις ψηθεί το γαλακτομπούρεκο, το αφήνουμε 15-20 λεπτά να γίνει χλιαρό και με το ζεστό-προς χλιαρό-σιρόπι, το σιροπιάζουμε με κουτάλι, υπομονετικά, προσέχοντας να ρίξουμε αρκετό και στις άκρες.

Το καλό γλυκό αξίζει Lurpak!