photo Makos
Το ελιόψωμο και το τυρόψωμο πάνε μαζί παρέα. Γι’αυτό μπορούμε, μ’ένα σμπάρο δυό τριγόνια, να τα φτιάξουμε μαζί. Ή ακόμη, να βάλουμε και μια τρίτη νοστιμιά στη μέση και να φτιάξουμε και πιπερόπιτα. Φτιάχνουμε, που λέτε, το ζυμάρι και το χωρίζουμε στα τρία μόλις ανέβει την πρώτη φορά. Τη μια μπαλίτσα την ξαναπλάθουμε με κομματάκια φέτας, τη δεύτερη με ελιές ψιλοκομμένες και την τρίτη με 1 κιλό πολύχρωμες πιπεριές σε ροδέλες που θα τρίψουμε με αλάτι με τα χέρια μας μέχρι να μαραθούν. Υπάρχει, βέβαια και η δυνατότητα, να βάλουμε και τα τρία υλικά στο ίδιο ψωμί και να πλάσουμε μια λεπτή ζύμη, πάχους 2-3 εκ, φτιάχνοντας μια φοκάτσια που η γεύση της θα θυμίζει πίτσα με άρωμα Ελλάδας.
Υλικά για 6-8 άτομα
1 κιλό αλεύρι (μισό για όλες τις χρήσεις, μισό ολικής άλεσης)
1 φακελάκι ξερή ή νωπή μαγιά
1 κ.γ. αλάτι
1 φλ. λάδι
½ λίτρο περίπου χλιαρό νερό
ελιές θρούμπες κομμένες στη μέση χωρίς το κουκούτσι
1 κ.σ. ρίγανη
1 κλαδάκι δεντρολίβανο
Εκτέλεση
Σε μια πλαστική λεκάνη διαλύουμε με τα χέρια μας τη μαγιά. Προσθέτουμε το αλεύρι, το μισό ελαιόλαδο και το αλάτι και σιγά-σιγά ρίχνουμε το νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη μαλακή, που να κολλάει ελαφρά στα δάχτυλά μας. Την πλάθουμε σε μπαλίτσα, την σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει. Μόλις διπλασιαστεί σε όγκο την ξαναπλάθουμε αφού προσθέσουμε και τις ελιές και τη ρίγανη. Λαδώνουμε ένα ταψάκι και στρώνουμε τη ζύμη σε μια λεπτή στρώση, σε ύψος περίπου 3 εκατοστά. Χαράζουμε το ψωμί μπακλαβαδωτά, το λαδώνουμε με το υπόλοιπο λάδι, το πασπαλίζουμε με το δεντρολίβανο και το σκεπάζουμε. Το αφήνουμε να φουσκώσει ξανά και το ψήνουμε για 45 περίπου λεπτά, στους 160 βαθμούς, σε ζεστό φούρνο.
*Η θρούμπα είναι η ελιά που ταιριάζει περισσότερο στο ελιόψωμο. Καμμιά σχέση με την ελιά Καλαμών ή τις πράσινες.
*Όλα τα αρωματικά ταιριάζουν εδώ: και το θυμάρι και το θρούμπι και η ματζουράνα και ο ξερός βασιλικός ή ακόμη κι ένα οποιοδήποτε μείγμα μπαχαρικών ή λίγη καυτερή πάπρικα.
*Το χειμώνα, μπορούμε να φτιάξουμε το ψωμί μας με σπανάκι, ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και άνηθο. Προσθέτουμε τα χόρτα στη δεύτερη φάση αφού πρώτα τα τρίψουμε σε ένα σουρωτήρι με αλάτι, με τα χέρια μας, μέχρι να μειωθεί ο όγκος τους.
ΣΑΛΑΤΕΣ ΠΟΥ ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΑΝ ΦΑΓΗΤΟ