Ο ψαροκεφτές δεν είναι μόνον ένας. Αλλάζει γεύση και πρόσωπο ανάλογα με το ψάρι, κυρίως, όμως, με τα μυρωδικά που κάθε φορά θα του προσθέσεις. Και εννοείται, δεν λέει όχι σε κανένα. Ο Βασίλης Αλβανίδης μου έκανε αυτόν εδώ τον στρουμπουλό κεφτέ που μεταμορφώνεται σε θεϊκό μπέργκερ ψαριού αν τον στριμώξεις μέσα σε ένα αφράτο ψωμάκι αλειμμένο με ταραμοσκορδορδαλιά.
Υλικά
1 κιλό κατεψυγμένο φιλέτο μπακαλιάρου
300 γρ. μουλιασμένο μπαγιάτικο ψωμί
1 αβγό
1 κ.σ. μαγιονέζα
1 κ.σ. σόγια σος
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
λίγο μάραθο ψιλοκομμένο
λίγη φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
αλάτι-πιπέρι
αλεύρι και ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε το ψάρι και το στίβουμε πάρα πολύ καλά γιατί το κατεψυγμένο ψάρι είναι γεμάτο νερό.
Στίβουμε επίσης πάρα πολύ καλά και το μουλιασμένο ψωμί.
Σε μια λεκάνη, ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά.
Αφήνουμε το μείγμα μισή ώρα στο ψυγείο να σφίξει και πλάθουμε τους κεφτέδες στο μέγεθος ενός κλασικού μπέργκερ.
Τους αλευρώνουμε.
Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι και το αφήνουμε να κάψει.
Τηγανίζουμε τα κέικ μπακαλιάρου για λίγο και από τις δυό πλευρές, μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο χρώμα.
Τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Tips
*Αντί για μπακαλιάρο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα οποιοδήποτε κατεψυγμένο ψάρι ή ένα βραστό που μας περίσεψε από την προηγούμενη.
*Στα μυρωδικά αυτοσχεδιάζουμε: αντί για φρέσκια ρίγανη μπορούμε να βάλουμε θυμάρι, λεμονοθύμαρο ή ματζουράνα.
*Το ψωμί παίζει ρόλο στη νοστιμιά και την υφή του κεφτέ. Αποφύγετε το ψωμί του τοστ και βάλτε ένα καλό ζυμωτό σταρένιο.