Μια τάρτα είναι η chic λύση κάθε στιγμής. Στο τραπέζι της καθημερινής, όταν έρχονται φίλοι, ακόμη και στα πιο γκραντέ καλέσματα. Είναι όμορφη, στολίζει το τραπέζι και την σερβίρεις κατευθείαν με την ταρτιέρα, που σημαίνει ευκολία. Σαν κυρίως, παρέα με μια σαλάτα ή πρώτο πιάτο σε ένα τραπέζωμα, αλλάζει γεύση με τα υλικά της κάθε εποχής και-τσεκαρισμένο-κανένας δεν μπορεί να της αντισταθεί.
Στην αγορά θα βρεις έτοιμες ζύμες για τάρτα, όμως, τίποτα δεν συγκρίνεται με την σπιτική. Όλο το μυστικό μιας τάρτας είναι στο αληθινό, αγελαδινό βούτυρο που δίνει το απίστευτο άρωμα αλλά και τη θριφτή, τραγανή υφή στη βάση. Και καμμιά έτοιμη ζύμη δεν φτιάχνεται με αληθινό, φρέσκο βούτυρο.
Η συνταγή είναι η ίδια, για αλμυρές και γλυκές βάσεις, απλά στη γλυκιά θα προσθέσεις 2 κ.σ. ζάχαρη και αν σου αρέσει, ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή λεμόνι ή μια βανίλια.
Πολλές επαγγελματικές συνταγές μπορεί να σε αποθαρρύνουν, όμως, η τάρτα γίνεται απλά και γρήγορα και άσε τους σεφ να λένε ότι πρέπει να προψήσεις τη ζύμη με φασόλια για βάρος κλπ περιττά. Έχω κάνει εκατομμύρια τάρτες και όλες μου έχουν πετύχει χωρίς πολλά-πολλά.
Λοιπόν!
Υλικά
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
1 αβγό
1-2 κ.σ. κρύο νερό
200 γρ. βούτυρο Lurpak κρύο, κομμένο σε μικρά κομματάκια
Για τη γέμιση
250 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
1/2 ποτήρι κεφίρ ή αριάνι ή μισό ποτήρι γάλα στην ανάγκη
3 αβγά
150 γρ. ανθότυρο
100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
200 γρ. φέτα σπασμένη σε μικρά κομματάκια
1 μικρό ματσάκι ψιλοκομμένο δυόσμο ή βασιλικό ή μαϊντανό
φυλλαράκια από μαϊντανό ή βασιλικό για το ντεκόρ
αλάτι-πιπέρι
Πώς θα την πετύχουμε
Το μυστικό της ζύμης είναι τα κρύα υλικά, κατευθείαν από το ψυγείο και οι πολύ γρήγορες κινήσεις. Βάζουμε το μπολ που θα τη δουλέψουμε για μισή ώρα στο ψυγείο και στη συνέχεια ρίχνουμε κοσκινισμένο το αλεύρι (για πιο αφράτο αποτέλεσμα).
Κάνουμε μια λακκουβίτσα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Με τα δάχτυλά μας, τρίβουμε σε ψιχουλάκια το αλεύρι με το βούτυρο, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Μην περιμένετε να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα.
Μαζεύουμε σε μπαλίτσα τη ζύμη, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε μισή ώρα στο ψυγείο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα 26 εκ. και με τα δάχτυλά μας κόβουμε κομματάκια από τη ζύμη και πιέζοντας με τα δάχτυλα απλώνουμε ομοιόμορφα τη ζύμη στον πάτο και μέχρι πάνω στα τειχώματα.
Με πιρούνι, τρυπάμε παντού τον πάτο. Όσο πιο κρύα είναι η ζύμη τόσο πιο τραγανή και θριφτή θα μας βγει. Αν μας έχει ζεσταθεί την αφήνουμε ένα δεκάλεπτο στο ψυγείο.
Για τη γέμιση, ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα τυριά με τα αβγά και το κεφίρ, ρίχνουμε πιπέρι και τον δυόσμο ψιλοκομμένο.
Απλώνουμε στη βάση της τάρτας και από πάνω, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω, στολίζουμε τα ντοματίνια.
Ψήνουμε για 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη.
Αφήνουμε την τάρτα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και στολίζουμε με τα φυλλαράκια (αν είναι καυτή θα μαυρίσουν).
*Η ζύμη διατηρείται και για πολύ καιρό στην κατάψυξη, τυλιγμένη με μεμβράνη.
*Η ταρτιέρες που ψήνουν καλύτερα είναι αυτές από πορσελάνη και όχι οι μεταλλικές.
Γιατί το καλό φαγητό αξίζει Lurpak