Μια υπέροχη τάρτα για να ξεκινήσεις ένα κάλεσμα παρέα με μια πράσινη σαλάτα. Στέκεται υπέροχα και σαν κυρίως γεύμα στο καθημερινό τραπέζι.
Υλικά
1 συσκευασία σφολιάτα
4 κρεμμύδια μεγάλα κομμένα όπως στη χωριάτικη
1 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
300 γρ. τριμμένο μελίχλωρο ή λαδοτύρι Μυτιλήνης ή οποιοδήποτε κατσικίσιο τυρί
4 αβγά
300 ml κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. ξερή ματζουράνα ή θυμάρι
5 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα αλατίζουμε και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελλώσουν, παίρνοντας ένα καφετί χρώμα. Στο τέλος, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη ματζουράνα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 ακόμη λεπτό, μέχρι να λιώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Τρίβουμε το τυρί.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά, προσθέτουμε την κρέμα και ανακατεύουμε καλά.
Λαδώνουμε μια ταρτιέρα και στρώνουμε τη σφολιάτα ως πάνω στα τειχώματα. Την τρυπάμε παντού με πιρούνι για να μην φουσκώσει στο ψήσιμο.
Απλώνουμε στην επιφάνεια τα κρεμμύδια, τις λιαστές ντομάτες και τα τυριά.
Τελειώνουμε με το μείγμα κρέμα-αβγά και ψήνουμε για 30 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Tips
*Η σφολιάτα γίνεται πιο τραγανή αν την βγάλουμε από το ψυγείο την τελευταία στιγμή πριν τη χρησιμοοποιήσουμε.
*Ιδανικα τρώγεται ζεστή, μόλις βγει από το φούρνο.