Ο συνδυασμός μπλε τυριού με τη γλύκα των καραμελλωμένων κρεμμυδιών, είναι από τους κλασικούς στην ιστορία της τάρτας, καθώς όταν τα αντίθετα έλκονται, πάντα κάτι νόστιμο μαγειρεύεται. Ένταση και αψάδα του τυριού, γλύκα και άρωμα του κρεμμυδιού. Μια τάρτα ιδανική για να ξεκινήσει ένα γιορτινό τραπέζι, παρέα με μια πράσινη σαλάτα.
Υλικά
1 φύλλο έτοιμη ζύμη κουρού
2 μεγάλα κρεμμύδια σε λεπτά φετάκια
1 μικρό ποτηράκι λευκό κρασί
2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος Lurpak
1 μικρή συσκευασία (220 ml)κρέμα γάλακτος Arla
100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
1 συσκευασία μπλε τυρί (100 γρ.) Castello Danablu
3 αβγά
μισό ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι-πιπέρι
λίγο βούτυρο για την ταρτιέρα
Εκτέλεση
Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή ταρτιέρα ή εναλλακτικά μια μακρόστενη φόρμα του κέικ, τη μικρή. Στην ταρτιέρα, η τάρτα ψήνεται καλύτερα.
Απλώνουμε την κουρού κρύα από το ψυγείο, αφήνοντας να προεξέχει στο χείλος. Τρυπάμε τον πάτο με πιρούνι.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα φαρδύ τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε δυνατή φωτιά. Τα αλατίζουμε. Σ’αυτή τη διαδικασία καλό είναι να μην ανακατεύουμε συνέχεια τα κρεμμύδια αλλά μόνο συχνά, όποτε βλέπουμε ότι έχουν πάρει χρώμα.
Στη μέση της διαδικασίας σβήνουμε με το κρασί και τα αφήνουμε να πιούν όλο τους το ζουμάκι και να πάρουν ένα καφετί, ευχάριστο χρώμα.
Τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αβγά με την κρέμα γάλακτος, την παρμεζάνα και το πιπέρι.
Προσθέτουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε στο μείγμα τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε.
Τέλος, προσθέτουμε το μπλε τυρί κομμένο σε μπουκίτσες. Δεν θέλει ανακάτεμα για να μην μας διαλυθεί.
Απλώνουμε το μείγμα πάνω στη ζύμη κουρού και τυλίγουμε το γείσο σε έναν ωραίο, λεπτό κόθρο.
Ψήνουμε για 40 λεπτά.
Αφήνουμε λίγο την τάρτα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν την κόψουμε.
Tip
Αν σας αρέσουν τα καρύδια, ταιριάζουν πολύ σ’αυτή την τάρτα. Και γίνονται ακόμη καλύτερα αν τα καβουρδίσουμε λίγο σε μέτρια φωτιά. Θα βάλουμε ένα φλιτζάνι χοντροσπασμένα καρύδια.
Το καλό φαγητό αξίζει Lurpak!