Μια τάρτα με μπέικον και σος από σύκα, γιορτινή και τραγανή
Υλικά
6 φύλλα κρούστας ή Βυρηττού
1 συσκευασία 250 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα Arla
150 γρ. βούτυρο αγελάδος Lurpak
1 συσκευασία μπέικον σε φετάκια
3 αβγά
2 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες
1 κ.σ. ελαιόλαδο
μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι-πιπέρι
Για τη σος
1 ποτήρι γλυκό κόκκινο κρασί ή λικέρ από βύσινο ή κράνο
4 σύκα ξερά ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγανάκι.
Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα και στρώνουμε τα φύλλα, πιέζοντας πατσαβουριαστά το ένα δίπλα στο άλλο. Τα βουτυρώνουμε πολύ καλά, προσέχοντας να μην τα πατικώσουμε.
Ψήνουμε τα φύλλα για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, αλατισμένα, ανακατεύοντας συχνά, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν.
Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγανάκι, σοτάρουμε σκέτο το μπέικον μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε καλά με το σύρμα τους κρόκους των αβγών με το τυρί κρέμα.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα-να μην γίνει εντελώς αφρός.
Προσθέτουμε στο μπολ με το τυρί τη μαρέγκα, τα κρεμμύδια, το μπέικον και τον μαϊντανό.
Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις.
Απλώνουμε το μείγμα στη βάση με το φύλλο και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει και να σταθεροποιηθεί η επιφάνεια, για 30 με 40 λεπτά περίπου.
Όσο ψήνεται η τάρτα, βράζουμε το κρασί με τα σύκα, σε δυνατή φωτιά, για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει σαν σιρόπι, όχι πολύ πυχτό.
Σερβίρουμε ζεστή την τάρτα και καθένας βάζει λίγη από τη σος στο πιάτο του.
Τα Χριστούγεννα αξίζουν Lurpak