DSC_0357

Μια τάρτα με μπέικον και σος από σύκα, γιορτινή και τραγανή

Υλικά

DSC_0115

6 φύλλα κρούστας ή Βυρηττού

1 συσκευασία 250 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα Arla

150 γρ. βούτυρο αγελάδος Lurpak

1 συσκευασία μπέικον σε φετάκια

3 αβγά

2 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες

1 κ.σ. ελαιόλαδο

μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι-πιπέρι

Για τη σος

1 ποτήρι γλυκό κόκκινο κρασί ή λικέρ από βύσινο ή κράνο

4 σύκα ξερά ψιλοκομμένα

DSC_0379

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγανάκι.

DSC_0214

Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα και στρώνουμε τα φύλλα, πιέζοντας πατσαβουριαστά το ένα δίπλα στο άλλο. Τα βουτυρώνουμε πολύ καλά, προσέχοντας  να μην τα πατικώσουμε.

DSC_0217

Ψήνουμε τα φύλλα για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, αλατισμένα, ανακατεύοντας συχνά, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν.

DSC_0142

Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγανάκι, σοτάρουμε σκέτο το μπέικον μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό.

DSC_0170

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε καλά με το σύρμα τους κρόκους των αβγών με το τυρί κρέμα.

Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα-να μην γίνει εντελώς αφρός.

Προσθέτουμε στο μπολ με το τυρί τη μαρέγκα, τα κρεμμύδια, το μπέικον και τον μαϊντανό.

DSC_0201

Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις.

Απλώνουμε το μείγμα στη βάση με το φύλλο και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει και να σταθεροποιηθεί η επιφάνεια, για 30 με 40 λεπτά περίπου.

Όσο ψήνεται η τάρτα, βράζουμε το κρασί με τα σύκα, σε δυνατή φωτιά, για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει σαν σιρόπι, όχι πολύ πυχτό.

Σερβίρουμε ζεστή την τάρτα και καθένας βάζει λίγη από τη σος στο πιάτο του.

DSC_0363

Τα Χριστούγεννα αξίζουν Lurpak

DSC_0332