Σε μια χώρα με σήμα κατατεθέν το σουβλάκι, οι επιλογές της ημέρας του Αγίου Κοψιδιού κυκλοφορούν αμέτρητες για όλες τις διαθέσεις, πόσο μάλλον που στο πνεύμα της ημέρας έχουν μπει όλα τα εστιατόρια, με μενού που τιμούν τα ανναμένα κάρβουνα.
Και πιο πολύ από ποτέ, φέτος όλοι έχουμε ανάγκη να θολώσουμε με την πιο νόστιμη κάπνα το θλιβερό τοπίο των ημερών και να φωτίσουμε τη διάθεσή μας με τις φωτιές της ψησταριάς.
Τσίκνα με άποψη
*Το ψήσιμο σε όρθια σούβλα μεταμορφώνει σε υψηλή γαστρονομία μια σουβλιστή μπριζόλα, το κυλότο στα κάρβουνα, η μοσχαρίσια πανσέτα, το σουβλάκι από προβατίνα και τα φιλετάκια από νεροβούβαλο στο πιο αριστοτεχνικό τους ψήσιμο μαρτυρούν τον έρωτα που έγινε επιστήμη, του Γιώργου Τσιλιγκίρη, για το κρέας που ξεχωρίζει και παντρεύεται ιδανικά με τα κρασιά του Νέου Κόσμου από την τεράστια κάβα του. “Τηλέμαχος Club” (Φραγκοπούλου 22, 6976977888)
*Θα πήγαινες μόνο και μόνο για το συκώτι τους, που ψήνεται ολόκληρο για να φιλεταριστεί μπροστά σου χύνοντας τους ροζ χυμούς τους αποκτώντας μια άλλη διάσταση με μερικές σταγόνες αγουρέλαιο και μια ποικιλία από σπάνια αλάτια. Όμως το δίδυμο Λιάκου, ξέρει να μεταχειριστεί αναλόγως μια σπαλομπριζόλα ή μια πικάνια. Ωστόσο, τα χωριάτικα αβγά πάνω στην τραγανή στον τρίφτη τηγανητή πατάτα μπορεί τελικά να κλέψει την παράσταση της τσίκνας. (Base Grill, Κωνσταντινουπόλεως 64, Μπουρνάζι, 2105757455).
*Ο “Κρητικός” (Αιόλου 49, Παλλήνη, 2106659061) μπορεί να μην φτιάχνει γαμοπίλαφο, ξέρει από καλό κρέας, όπως λέμε ωραία σιτεμένο ζουμερό rib-eye, t-bone, παϊδάκι και μοσχαρίσιο φιλέτο αλλά και κοκορέτσι. Για να τα ευχαριστηθείτε μην το παρατραβήξετε στα πρώτα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα τιμήσετε οπωσδήποτε τα όλο γλύκα τηγανητά κολοκυθάκια.
Με στυλ νεοταβέρνας
*Τα BBQ wings, σερβιρισμένα πρωτότυπα μέσα σε σαμπανιέρα σε φτιάχνουν με την τραγανή, μελένια κρούστα τους από κανένα τραπέζι δεν λείπουν οι στρογγυλές, τραγανές τσιπς-πατατούλες. Το μενού αγαπάει ιδιαίτερα τα burgers και εδώ-όπου όλα στη μαγκιά της σχάρας θυμίζουν το ταλέντο της Ν. Αφρικής στο κρέας-θα τα βρεις στην καλύτερη εκδοχή τους. Εξαιρετικό το Americano αλλά και το Chicken Licken, με φιλέτο κοτόπουλο, μέλι και μουστάρδα. Για όσους δεν φοβούνται τις θερμίδες, το Kozi’s έχει και λιωμένη μοτσαρέλα και σος από κρέας (Κοzi’s, Π. Τσαλδάρη 32-34, Μελίσσια, 2108101584)
Η κλασική γοητεία της χασαποταβέρνας
*Τσίκνα, χύμα κρασί, κοσμοσυροή από κάθε γωνιά του λεκανοπεδίου, ο “Μουρούζης” (Β. Γεωργάκη 2, Καλύβια, 2299048371) ενσαρκώνει περίτρανα το νόημα της ημέρας ψήνοντας μπιφτέκια σε διαστάσεις γηπέδου, τρυφερά παϊδάκια και ζουμερό κοκορέτσι.
*Το παϊδάκι-σπεσιαλιτέ, η απόλυτη ισορροπία: ζουμερό ψήσιμο, όσο λιπάκι χρειάζεται, τρυφερό κρέας, καθόλου έντονη μυρωδιά του ζώου, με τη ριγανίτσα τους, τρώγονται ωραιότατα ακόμη και κρύα. Τα κολοκυθάκια τηγανισμένα σε πλούσιο κουρκούτι, το γαλοτύρι σαν βούτυρο, το ελαιόλαδο της σαλάτας αξίζει από μόνο του τη βόλτα στον Κορομηλά, ιδιαίτερα όταν συνοδεύει το ζεστό, φρυγανισμένο χωριάτικο αληθινό ψωμί. Το ταλέντο του ψήστη διαπρέπει ακόμη και σε ένα άρτιο φιλέτο κοτόπουλου. Κορομηλάς, Ελ. Βενιζέλου 72, Χαλάνδρι, 2106510496
*Το κοκορέτσι του Μαγγίνα αξίζει όλα μαζί τα αστέρια Michelin της κλασικής κεοφαγίας. Τραγανό ψήσιμο απ’έξω, έντερα σε λεπτή στρώση κι από μέσα ζουμερό και αχνιστό το συκωτάκι με τα γλυκάδια, την άφθονη ριγανίτσα και το πιπεράκι. Ένα κοκορέτσι που σε φέρνει πίσω στην αυθεντική συνταγή με όλη την πλούσια γεύση της, αυτή που έχουμε ξεχάσει στην εκδοχή της νεοταβέρνας, όπου το κορέτσι τρώγεται λάιτ, χωρίς γλυκάδι, και γι’αυτό στεγνό και άνευρο. Κόλαση και το γουρουνόπουλο στη σούβλα, με την καραμελλωμένη, ολόχρυση κρούστα και τη γεμάτη χυμούς και νοστιμιά σάρκα του. Το ιδανικό γουρουνόπουλο συνοδεύει ένα εξίσου πολύ καλό αρνάκι στη σούβλα, με την ωραία, τραγανή πετσούλα του. Μαγγίνας, πλ. Εθν. Αντιστάσεως 1, Άνω Μελίσσια, 2108046143
* Θεϊκή, τραγανή πατάτα κομμένη στο χέρι, κοκορέτσι ρουστίκ και ζουμερό με το λιπάκι που θα του δώσει την περίσια νοστιμιά, συκώτι όσο πρέπει ψημμένο για να κρατά τους χυμούς του, ζουμερό κοντοσούβλι, αλάδωτη πανσέτα, σπιτικότατο μπιφτέκι, άψογες μπριζόλες χοιρινές και πιτούλες ζεστές και φρεσκοψημμένες χωρίς λαδίλες. Τζίμης, Ελ. Βενιζέλου 2, Βύρωνας, 2107658965
*Κρασάκι χύμα βαρελίσιο σαν το καλύτερο της παλιάς Αθήνας, το ψωμί καυτό από τη σχάρα με το ελαιόλαδο και τη ρίγανή του, το ψητό σαγανάκι, αλάδωτο και νοστιμότατο. Όλα της σχάρας, η μοσχαρίσια γάλακτος, το παϊδάκι και το συκώτι προδίδουν την καλύτερη πρώτη ύλη, το νόστιμο, ζουμερό ψήσιμο. Το ριγανάτο τσιγαριαστό κατσικάκι λιώνει στο στόμα αλλά η μεγάλη αμαρτία είναι οι τηγανητές πατάτες: ακανόνιστα κομμένες στο χέρι, τραγανές και αλάδωτες. Ο Κεφαλονίτης, Ρεθύμνης 19 & Τσακάλωφ, Πρ. Ηλίας, 2104114426
*Tα Βλάχικα, Λ. Βάρης 35, Δίλοφο, Βάρη, 2108956141
Έδωσε το όνομά του σε ολόκληρη την περιοχή αλλά και σε ένα ολόκληρο κατεστημένο της σούβλας. Τα Βλάχικα μπορεί να μην βιώνουν την πρώτη τους ακμή, ωστόσο τα “Βλάχικα” της Άρτεμης και του Δημήτρη Κωστάκου επιβιώνουν χάρη στην καλή ποιότητα από ντόπια κατσικάκια και τα χοιρινά της οικογένειας, τη μαεστρία στη σούβλα και στα κάρβουνα, τα καταπληκτικά γαρδουμπάκια, τις πίτες, τις γάστρες και τα μαγειρευτά της Άρτεμης αλλά και την καλοδιαλεγμένη πατάτα που κόβεται στο χέρι.
*Ο Νέζος, Κων/πόλεως 58, Γκάζι, 6972340342
Τεράστια, ζουμερά κεμπάπ που χορταίνουν έναν λόχο ξαπλωμένα πάνω σε αλάδωτες πιτούλες με το κρεμμύδι και την καυτερή κόκκινη σαλτσούλα τους. Εξίσου υπέροχα τα μπιφτέκια και τα χοιρινά φιλετάκια που θα τα συνδυάσεις με μια ντοματένια, καυτερή τσοπάν-σαλάτα ή πικάντικη μελιτζανοσαλάτα.
Στο χέρι, καλαμάκι ή τυλιχτό;
*Μπιφτεκάκι σαν σπιτικό με μπόλικο μαϊντανό, πανσέτα, μοσχαρίσιο και χοιρινό μπριζολάκι, κοτομπέικον, κοτόπουλο παϊδάκι και παντός τύπου καλαμάκια, όλα παρατεταγμένα στις προθήκες, να διχάζουν, θαρρείς, την όρεξή σου. Ο γύρος κοτόπουλο, όλο χυμούς, αλάδωτος και ψιλοκομμένος, μια τρελή νοστιμιά, ιδίως όταν τον συνδυάσεις με το σπιτικό άζυμο ψωμάκι, το «φουρνιστό» που ζυμώνεται εδώ και φρυγανίζεται ελαφρά στη σχάρα τη στιγμή της παραγγελίας.
Ελληνικό έδεσμα, Πανόρμου 12, Αμπελόκηποι, 2106430400
*Από τα πιο λαοφιλή της Πανόρμου, κυρίως για τα κοκορέτσια που τυλίγει καθημερινά ο καρδιτσιώτης Λάμπρος. Και τα οποία μπαίνουν σε μια τραγανή πίτα και σε μέγεθος για μεγάλες πείνες. Ζουμερό και πρωτότυπο, με τις σάλτσες της μόδας ή ακόμα καλύτερο με κρεμμυδάκι, ντοματούλα και μπούκοβο. Εκτός κι αν προτιμάτε σεφταλιά, μίνι κοντοσούβλι με ντομάτα, πιπεριά και κεφαλοτύρι, πανσέτα καλαμάκι ή κάποιον από τους τρεις διαφορετικούς γύρους.
*Πανερυθραϊκός, Ν. Πλαστήρα 52, Ν. Ερυθραία, 2108000271
Τρία στενά πίσω από τη «Δέσποινα» της Νέας Ερυθραίας και σε ένα χώρο που θυμίζει επαρχιακό καφενείο του ’60, για κλασικό τυλιχτό σουβλάκι, όπως το ξέρεις, με μικρές πιτούλες και το μπόλικο λαδάκι του.
*Το στέκι του Μανδράκη, Εθν. Αντιστάσεως 11, Καισαριανή, 2107244072
Aύρα ψησταριάς στη Λειβαδιά στο κέντρο της πόλης, κινητικό και πρόσχαρο, από τα πιο αγαπημένα των περίοικων, θα σε εξυπηρετήσει στο άψε-σβήσε, καθώς τα σουβλάκια ανεβοκατεβαίνουν με τρόπο μαγικό πάνω στα κάρβουνα. Το κλασικό σουβλάκι όπως το έχει αγαπήσει η παράδοση: με τη λαδωμένη πίτα και το νόστιμο χοιρινό καλαμάκι του.
*Η Κρήτη, λεωφ. Παπάγου 57
Σε ντεκόρ του ’60, με δυό πάγκους στη μέση του μαγαζιού, η Κρήτη ψήνει μόνο καλαμάκι. Αλλά εκείνο το νόστιμο, το παλιό, με τα μικρά κομματάκια που τραβάει μόνο χωριάτικο ψωμάκι και κρύα μπύρα.