20160220_144126

Οι ινδοί, οι πακιστανοί και πολλές χώρες της πέρα εκεί Ανατολής, μοιράζονται όχι μόνο έναν τρελλό έρωτα για τη ζάχαρη, αλλά και τις ίδιες συνταγές, οι οποίες φαίνεται να γνωρίζουν τρελό σουξέ στην άλλη πλευρά του κόσμου, στο Μαρόκο, όπου καλός ζαχαροπλάστης θεωρείται κυρίως ο ινδός μετρ του gulap jamun, που στο στόμα μεταφράζεται σαν ένας μαλακός, αλευρένιος, τηγανητός, σιροπιαστός κεφτές με ένα διακριτικό άρωμα κάρδαμου, που κυκλοφορεί σε όλα τα φωσφοριζέ χρώματα της ζαχαροπλαστικής, σκέτος ή γεμιστός με κρέμα. Το ινδοπακιστανικό γλυκό αγαπά τον σιμιγδαλένιο χαλβά με κάρδαμο, το γάλα, το σαφράν, το ζαλιστικό χρώμα, τις τούρτες-υπερπαραγωγή του κιτς και πάντα μοσχοβολά γκι, το βούτυρο γάλακτος που μαγειρεύει και όλες τις αλμυρές συνταγές. Πολύ κοντινό σαν γεύση στα δικά μας ραβανί, είναι ένα γλυκό οικείο στη γεύση του έλληνα και άκρως ευκολοφάγωτο, αφού σχεδόν πάντα κυκλοφορεί σε μπουκίτσες.

20160220_144112

Κι ενώ στο κέντρο, μαζί με την επέλαση των εδώ πακιστανών ανθίζουν τα ινδικά εστιατόρια, τα γλυκατζίδικα μόλις στήνουν δειλά-δειλά τις πρώτες, άκρως Bolly-γουντιανές, βιτρίνες τους. Στην τελευταία μου βόλτα για εξωτικές νοστιμιές στο κέντρο, ανακάλυψα το Stara. Ντεκόρ αυθεντικού Πακιστάν, ο ιδιοκτήτης και το παραπαίδι του ευγενέστατοι, πλην όμως, το φάσμα της γλώσσας μια σημαντική σκόπελος άμα αρχίζεις να ρωτάς τα «τί είναι αυτό και πώς το φτιάχνετε;».

20160220_144132

Διαλέγεις χρώμα και με 7 ευρώ γεμίζεις ένα κουτί για τις πρώτες συστάσεις, να το αξιολογήσεις σπίτι σου. Να δοκιμάσετε gulab jamun σε όλες τις εκδοχές τους, barfi με φυστίκια, ένα γλυκό που φτιάχνεται με ζαχαρούχο γάλα και κάρδαμο, τα πολυαγαπημένα σε όλους τους λαούς της Ανατολής jalebis, μια εκδοχή των churros, που τηγανίζεται με χρώμα ή χωρίς, σε στρογγυλά σχήματα πριν βουτηχτεί σε πηχτό σιρόπι και την αλμυρή εκδοχή τους σε μικρά, τραγανά αιθέρια μπισκοτάκια.

Μενάνδρου 14, κέντρο, 6940627111