pitakia

Οι πίτες για σουβλάκι, ακόμα κι όταν δεν προορίζονται για ένα σπιτικό σουβλάκι, είναι κάτι που μπαίνει καθημερινά στα σπίτια μας, για να καταλήξουν συχνότατα και στο πιάτο των λατρευτών μας παιδιών. Έλα, όμως, που αυτές του εμπορίου, μπορεί να είναι νόστιμες αλλά τις περισσότερες φορές δεν είναι καθόλου καλής ποιότητας. Γεμάτες συντηρητικά και χημικά διογκωτικά, θερμίδες από ύποπτα λιπαρά και ζάχαρη, δεν είναι απλά “ένα αθώο, στρογγυλό ψωμάκι”, όπως μου είχε πει κάποτε μια απληροφόρητη μαμά.  Το αγαπημένο μου Λαγουδάκι ή αλλιώς ο σεφ Ανδρέας Λαγός, μου έφτιαξε αυτά εδώ τα καταπληκτικά, αρωματικά πιτάκια που γίνονται γρήγορα και πανεύκολα και μπορούν να σε στείλουν κατευθείαν στον παράδεισο της πίτας. Και φυσικά, δεν τρώγονται μόνο με σουβλάκι ή με γύρο. Μπορούν να γίνουν το κυρίως θέμα του καθημερινού ή φιλικού τραπεζιού αν τα συνδυάσεις με ένα ντιπ και μια σαλάτα και να συνοδεύσουν οποιοδήποτε ψητό κρέας, κεφτεδάκι, μπιφτεκάκι ή ψητό κοτόπουλο.

Υλικά

1 φακελάκι ξερή μαγιά σε σκόνη

2 κ.γ. ζάχαρη

4 κ.σ. ανθρακούχο νερό

150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

2 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. σουσάμι καβουρδισμένο

1 κ.σ. μαυροσούσαμο

320 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο

1/2 κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση

Σε ένα φλιτζάνι, διαλύουμε τη μαγιά στο νερό μαζί με τη ζάχαρη.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε μαζί όλα τα υπόλοιπα υλικά, μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη. Η δουλιά γίνεται ευκολότερα με το χέρι, φυσικά!

Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με μια πετσέτα να “ξεκουραστεί” για 20-25 λεπτά, μακριά από ρεύματα. Το εσωτερικό του-σβηστού-φούρνου είναι ιδανικό γι’αυτή τη δουλιά.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια (6-7 περίπου γι’αυτή τη δόση) και με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε σε μακρόστενα πιτάκια.

Λαδώνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, το ζεσταίνουμε καλά και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ψήνουμε τα πιτάκια κι από τις δυό πλευρές.