tara

Με έντονη γεύση από παράδοση αλλά και με μια μεγάλη δόση δημιουργικού νεοτερισμού, αυτό το σπανάκι είναι ένα νηστίσιμο, μαγικό πιάτο που το φτιάχνει η κυρία Παρασκευή, η μαμά του φίλου μου Ανδρέα Λαγού. Η οποία μπορεί να είναι βέρα Σαμιώτισσα αλλά τη συνταγή αυτή ο Ανδρέας ορκίζεται πως δεν θα την βρεις πουθενά αλλού στη Σάμο εκτός από την κουζίνα της μαμάς του. Εγώ πάλι, που ποτέ δεν θυμάμαι ακριβώς τα υλικά μιας συνταγής που θα μου εμπιστευτείς, την κάνω σε δική μου παραλλαγή.

Υλικά 

500 γρ. σπανάκι

1 μεγάλο πράσο σε ροδέλες

4 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες

1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

1 ματσάκι σέσκουλα σε ροδέλες

1 μικρό ματσάκι άνηθο ή μυρώνια ψιλοκομμένα

1/2 φλ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

2 μεγάλες κ.σ. λευκό ταραμά

χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι

αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το πράσο με τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαραθούν, σε δυνατή φωτιά.

Προσθέτουμε το σπανάκι, τα σέσκουλα και το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να μειωθεί ο όγκος τους.

Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τον πελτέ, προσθέτουμε 1 φλ. του καφέ νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο, σκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί για 15 περίπου λεπτά.

Σε ένα μπολάκι διαλύουμε τον ταραμά στον χυμό του λεμονιού.

Κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά, και με ένα κουτάλι, όπως κάνουμε στο αβγολέμονο, ρίχνουμε όσο ζουμάκι έχει στο μπολ με τον ταραμά. Αναποδογυρίζουμε στην κατσαρόλα, κουνάμε να πάει παντού και σερβίρουμε.

Tips

Αυτό το φαγητό μπορούμε να το κάνουμε με όλα τα χόρτα: με άγρια χόρτα και μυρωδικά σε διάφορους συνδυασμούς αλλά και με βλίτα το καλοκαίρι.