soutzouki isio

Από βοδινό κρέας, με μπόλικο σκόρδο και μπαχαρικά, το σουτζούκι του Μιράν φτιάχνεται με την ίδια συνταγή και τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο που το έφτιαχνε ο παππούς Μιράν  Κουρουνλιάν από το 1922. Οι μερακλήδες των αλλαντικών στο σουτζούκι αναγνωρίζουν τη βαθειά συγκίνηση, το πιο ατόφιο άρωμα των παζαριών της Ανατολής, τη γεύση της ιστορίας. Πολλοί θα το βρουν έντονο ή βαρύ. Το σουτζούκι, όμως, έχει τη δική του μαγεία: μέσα από μια ανεξήγητη διαδικασία, αν το κόψεις σε λεπτές ροδέλες και το σοτάρεις σε γίδινο βούτυρο μεταμορφώνεται σε μια αιθέρια πανδαισία όλο άρωμα και γεύση. Αν σπάσεις μέσα και δυό αβγά, το’χεις σίγουρο το ραντεβού με τον παράδεισο (της Λωξάντρας). Μπαίνει όμως και σε τάρτες και σε πίτες, ¨ξυπνάει” τη γεύση των οσπρίων, γίνεται ομελέτα και μακαρονάδα. Σε τρεις εκδοχές: κουλούρι, ράβδος και με άρωμα Καισαρείας.

Μιράν, Ευριπίδου 45, 2103217187