Μπορεί να ανήκει φαινομενικά στην κατηγορία των “μπακλαβαδωτών” ή αυτά που λέμε “γλυκά ταψιού” αλλά η σουσαμόπιτα της Τασούλας Κουφοπούλου διαφέρει. Παραδοσιακό γλυκό της Καρδίτσας, που παλιά καλλιεργούσε το δικό της σουσάμι, είναι ένα απίστευτα φινετσάτο γλυκό, χωρίς περίσια σιρόπια και γλύκα, μια απρόσμενη, ιδιαίτερη γεύση. Το μυστικό κρύβεται στο ψιλοκομμένο στο μούλτι σουσάμι. Κι επίσης, πέρα από τη ζάχαρη, όλα τα υλικά του είναι μια αντιοξειδωτική βόμβα για τον οργανισμό.
Υλικά
1 πακέτο φύλλο Βηρυττού
500 γρ. σουσάμι
500 γρ. φρυγανιά τριμμένη
250 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα στο μούλτι
κανελογαρύφαλλα σε σκόνη
1/2 λίτρο ελαιόλαδο με απαλή γεύση
Για το σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
2 κ.σ. μέλι
2 αστεροειδείς γλυκάνισους
μαργαρίνη για το ταψί
Εκτέλεση
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι καβουρδίζουμε σε μέτρια φωτιά το σουσάμι μέχρι να χρυσίσει. Ανακατεύουμε συνεχώς γιατί “αρπάζει” εύκολα. Το περνάμε από το μούλτι.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σουσάμι, τη φρυγανιά, τα καρύδια και τα κανελογαρύφαλα.
Απλώνουμε τα φύλλα. Πασπαλίζουμε το πρώτο με λίγη γέμιση, πάνω του βάζουμε το δεύτερο, ξαναπασπαλίζουμε με γέμιση, από πάνω το τρίτο, ξανά γέμιση και τέλος το τέταρτο και πάλι γέμιση. Τυλίγουμε προσεχτικά σε ρολό και το βάζουμε σε ταψί που έχουμε περάσει με μαργαρίνη.
Κάνουμε και δεύτερο και τρίτο ρολό, μέχρι να τελειώσει το φύλλο, και τα τοποθετούμε στο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο.
Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε τα ρολά σε φέτες και πάνω σε κάθε φέτα μπήγουμε 1 ολόκληρο μοσχοκάρφι (γαρύφαλο).
Καίμε το λάδι σε ένα τηγάνι και προσεχτικά με ένα κουτάλι, ρίχνουμε λίγο-λίγο το λάδι πάνω στα ρολά. Πρέπει όταν πέφτει πάνω τους να τσιτσιρίσει. Διαφορετικά θέλει περισσότερο ζέσταμα.
Ψήνουμε τα ρολά για 15-20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Στο μεταξύ, βράζουμε όλα τα υλικά του σιροπιού σε δυνατή φωτιά για 10-15 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση.
Μόλις κρυώσει το γλυκό, το σιροπιάζουμε προσεχτικά με ένα κουτάλι με το ζεστό σιρόπι.
Ταιριάζει πολύ με παγωτό βανίλια ή καϊμάκι!