Από τις συνταγές που θα τρέξω να φτιάξω μόλις ακούσω το “μαμά πεινάω” του γιού μου!
Στον κώδικα μαμάς-παιδιού, αυτό σημαίνει πως πρέπει το φαγητό να είναι έτοιμο σε χρόνο ντε-τε, καθώς κανένα παιδί δεν ξέρει να περιμένει όσο κι αν μεγαλώσει και πως σίγουρα, δεν θα ήθελε να φάει ψαρόσουπα αλλά υδατάνθρακα, κατά προτίμηση βουτυράτο και τραγανό από το φούρνο, με τυριά που λιώνουν μαστιχωτά. Ένα πιάτο που μοιράζονται και οι φίλοι με τον ίδιο ενθουσιασμό σε ένα τραπέζι αλλά και συ, στο καθημερινό τραπέζι μετά τη δουλιά, όταν δεν έχεις όρεξη να μαγειρέψεις κάτι πολύπλοκο.
Υλικά
Για 4 άτομα
8 φέτες ψωμί του τοστ (κατά προτίμηση χωρίς κόρα)
300 γρ. τυρί Havarti (2 συσκευασίες σε φέτες)* σας προτείνω το Havarti γιατί λιώνει πιο γρήγορα και πιο μαστιχωτά από οποιοδήποτε τυρί και έχει μια απαλή, διακριτική νοστιμιά που πάει με όλα. Αλλά και γιατί οι φέτες του έχουν ακριβώς το μέγεθος της φέτας του ψωμιού, οπότε “χτίζουν” τέλεια το σουφλέ.
200 γρ. μανιτάρια φρέσκα σε φέτες
1 κρεμμύδι σε λεπτά φετάκια
2-3 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.σ. κοφτή φρέσκο βούτυρο αγελάδος Lurpak
αλάτι-πιπέρι
φρέσκο βούτυρο αγελάδος Lurpak για να αλείψουμε το ψωμί
3 αβγά
1/2 φλ. κρέμα γάλακτος Arla
1/2 ποτήρι φρέσκο γάλα
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε μέχρι να κάψει πολύ ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε τη μία κουταλίτσα βούτυρο, τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια.
Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε σε πολύ δυνατή φωτιά για 1 λεπτό περίπου, μέχρι να ψηθούν και να μαραθεί το κρεμμύδι.
Ρίχνουμε τον μαϊντανό και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι που να χωράει ίσα-ίσα 4 φέτες ψωμί του τοστ.
Βουτυρώνουμε ελαφρά 4 φέτες ψωμί και τις τοποθετούμε στο ταψί.
Απλώνουμε πάνω τους 4 φέτες τυρί Havarti.
Απλώνουμε ομοιόμορφα τα μανιτάρια πάνω στο τυρί.
Σκεπάζουμε με άλλες 4 φέτες τυρί και από πάνω με άλλες 4 βουτυρωμένες φέτες ψωμί.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε με πιρούνι τα αβγά με την κρέμα και το γάλα και λίγο αλάτι.
Περιχύνουμε το σουφλέ και πιέζουμε τις φέτες να βουτηχτούν καλά στο υγρό μείγμα.
Βάζουμε από πάνω το λίγο τυράκι που έχει περισέψει και ψήνουμε σε ζεστό φούρνο, στους 180-200 βαθμούς, μέχρι να στερεοποιηθεί το σουφλέ και να ροδίσει, για 20-25 λεπτά περίπου.
Το τρώμε αυστηρά ζεστό-καυρό, μόλις βγει από το φούρνο!
Το καλό φαγητό αξίζει Lurpak!