Τα σουφλέ είναι η ευκολία του καλοκαιριού. Τα ετοιμάζεις στα γρήγορα το πρωί και έχεις το νοστιμότερο κολατσιό στη θάλασσα, ένα φαγητό που τρώγεται από το πρωί ως το βράδυ και στο οποίο καμμιά ηλικία και κανένα γούστο δεν θα πει “όχι”.
Αυτό το σουφλέ που μοιάζει με πίτσα αλλά γίνεται εύκολα και γρήγορα, λατρεύω να το κάνω τα καλοκαίρια, τότε που φουντώνει ο βασιλικός στη γλάστρα και καθώς τον ποτίζω και μοσχοβολά, σκέφτομαι συνταγές που θα εκμεταλλευτούν το δροσερό του άρωμα.
Υλικά
1 φύλλο κουρού ή σφολιάτα
250 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη arla
1 πακέτο havarti arla σε φέτες
100 γρ. βούτυρο γάλακτος Lurpak
2 ώριμες ντομάτες μεγάλες κομμένες σε φέτες
1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό
3 αβγά
1/2 ποτήρι φρέσκο γάλα
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ, χτυπάμε καλά τα αβγά με το γάλα.
Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί και απλώνουμε το φύλλο, να καλύπτει τα τειχώματα, όπως θα κάναμε σε μια τάρτα.
Στρώνουμε τις φέτες havarti arla.
Πάνω τους απλώνουμε ομοιόμορφα τις ντομάτες και τον βασιλικό.
Καλύπτουμε με τη μοτσαρέλα.
Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα των αβγών στην επιφάνεια.
Μοιράζουμε το βούτυρο σε κυβάκια σε όλη την επιφάνεια, στρώνουμε σε ωραίο γείσο το φύλλο που περισεύει και το βουτυρώνουμε καλά.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα ή στις δυό αντιστάσεις, για 40 περίπου λεπτά ή μέχρι να στερεοποιηθεί και να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Tip
Αν χρησιμοποιήσουμε σφολιάτα, σε περίπτωση που μας περισέψει το σουφλέ, το ξαναζεσταίνουμε σε φούρνο ή στο αντικολλητικό τηγάνι και από τις δυό πλευρές. Θα ξαναγίνει σαν μόλις να βγήκε από το φούρνο.
Το καλό φαγητό αξίζει Lurpak