solomos

Η Καρολίνα Δωρήτη έχει μια τρέλα με την υγιεινή διατροφή και ξέρει να σου μαγειρεύει αριστουργήματα με υλικά που σου κάνουν μόνον καλό. Από τότε που έκανε μωρό, της βγήκε μια παραπάνω έννοια να φροντίσει για το καλύτερο αλλά και μια πιο ώριμη γεύση, που όμως μαγειρεύεται απλά και γρήγορα. Τελευταία της μανία το χαρουπόμελο, στην ουσία πετιμέζι από χαρούπι, που παράγεται στην Κρήτη και είναι πραγματικά μια βόμβα σωστής θρέψης για κάθε κουρασμένο οργανισμό. 

Υλικά

Για τον σολομό

600 γρ. σολομός φρέσκος σε φιλέτο

3 κ.γ. μουστάρδα

σουσάμι λευκό και μαυροσούσαμο

3 κ.σ. χαρουπόμελο

3/4 του ποτηριού λευκό κρασί

3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

χυμό από 1 λεμόνι

1 κ.γ. εστραγκόν ξερό

Για τον πουρέ γλυκοπατάτας

4 γλυκοπατάτες βρασμένες με τη φλούδα τους

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο

1 φλ. γάλα ή ζωμό λαχανικών, ζεστό

2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος

αλάτι-πιπέρι

Για το καραμελλωμένο κυδώνι

1 κυδώνι πολύ ψιλοκομμένο

2 κ.σ. βούτυρο

1/2 κ.γ. μουστάρδα

3 κ.σ. χαρουπόμελο

αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε το σολομό και τον αλατοπιπερώνουμε.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και αφήνουμε το σολομό, καλά καλυμμένο με τα υγρά, στο ψυγείο, να μαριναριστεί για 3 ώρες περίπου.

Βάζουμε το σολομό μαζί με τη μαρινάδα του σε πιρέξ, και τον ψήνουμε σε ζεστό φούρνο, στους 200 βαθμούς, για 15 λεπτά. Μην τον παραψήσετε γιατί θα χάσει την τρυφερή υφή και τη νοστιμιά του.

Λιώνουμε τις πατάτες με πιρούνι αφού τις ξεφλουδίσουμε, όσο είναι ακόμη ζεστές. 

Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε όλα τα υλικά του πουρέ, μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του.

Σε ένα άλλο τηγανάκι, λιώνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο με τη μουστάρδα και προσθέτουμε το κυδώνι. Αλατοπιπερώνουμε και το ανακατεύουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο νεράκι. Στο τέλος, ανακατεύουμε καλά το χαρουπόμελο.

Σερβίρουμε το σολομό με τον πουρέ και το κυδώνι και αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με επιπλέον σουσάμι και μαυροσούσαμο.

tip

Αν δεν βρούμε κυδώνια στην αγορά, γίνεται το ίδιο νόστιμο και με ένα απλό πράσινο μήλο!