o kirios

Από το 1970, οι παλιές νοικοκυρές της γειτονιάς, εμπιστεύονται τυφλά το κρυφό υπόγειο του Ανδρέα Βλασόπουλου.

Για το φύλλο βέργας, το χωριάτικο φύλλο, τη γαλλική σφολιάτα με βούτυρο γάλακτος που βγαίνει και σε εκδοχή ολικής άλεσης-στη Γαλλία διδάχτηκε την τέχνη της-, το καταϊφι, τα βολοβάν και τη ζύμη για πίτσες, που φτιάχνει αποκλειστικά με τα χεράκια του και με τα πιο αγνά υλικά. Μερακλής και sui generis όπως όλοι οι μεγάλοι δημιουργοί, πλάι στο παλιό ψυγείο και το εκθετήριο που έχει παγώσει τον χρόνο στη δεκαετία του ’70, θα σε ξεναγήσει στο εργαστήρι που θυμίζει χειρουργείο, στη μυρωδιά της λινάτσας πάνω στο τεράστιο τραπέζι των 9 τετραγωνικών που σκεπάζει το φύλλο για να διατηρήσει την υγρασία του. «Για να ανοίξεις φύλλο, λέει ο Ανδρέας, πρέπει να είσαι μετεωρολόγος. Η ζύμη δεν βολεύεται με όλους τους καιρού». Καιρού επιτρέποντος, λοιπόν, ως άλλος αλχημιστής και δεξιοτέχνης, δουλεύει τη ζύμη στον αέρα, την πετά με ταχύτητα αίλουρου και τη στριφογυρίζει μέχρι να μεταμορφωθεί σε διάφανο σεντόνι, με μια τάβλα φτιάχνει τα πατρόν, τα κόβει με ένα γιγάντιο ξυράφι. Η τέχνη του ζυμαριού, θα μου πείτε, επιβιώνει και αλλού. Όμως, αυτός εδώ καλλιτέχνης έχει και μια μανία παραπάνω με το καλό υλικό, με την υγιεινή διατροφή. Κάπως έτσι μπήκε στον κόπο να φτιάξει το δικό του ψωμί ολικής που του ζητούσαν επίμονα οι φίλοι, να ψήσει στην οικιακή κουζίνα του τον υπέροχο μπακλαβά και το καταϊφι του, να φτιάξει το δικό του χαλβά του μπακάλη, με βανίλια, αμύγδαλο ή κακάο. Η κατεψυγμένη τυρόπιτα και η σπανακόπιτά του «δεν παίζονται», το ίδιο και τα κριυασανάκια του με αληθινή σοκολάτα και σαφέστατες γραπτές οδηγίες για το ιδανικότερο ψήσιμο.

Βουτσινά 84, Χολαργός, 2106516429

halvas