Σουσάμι, άνοιξε!

20160408_131447

Το αγγελικό χαμόγελο της Μαριάννας από τη Σερβία, κατευθείαν από τον πάγκο στο πεζοδρόμιο της Αιόλου θα σε τραβήξει σαν μαγνήτης, σε δεύτερο πλάνο θα δεις τα σιμίτικα κουλούρια-τσαντάκια να κρέμονται ζεστά και τραγανά, έτοιμα να ανοίξουν γενναιόδωρα, να γεμίσουν ό,τι ποθεί η ψυχή σου, γλυκό ή αλμυρό. Όσο το σκέφτεσαι, γιατί μεμιάς θέλεις να δοκιμάσεις και μια σίζαρ-σε κουλούρι, αλλά και μια “greek to me” που μεταφράζεται σε φέτα με μαριναρισμένα κρεμμύδια, με ντομάτα, αγγούρι, ελιές και κόκκινη πιπεριά και πάλι λες, μήπως να δοκιμάσω το “country sou” με γραβιέρα Άρτας, μοτσαρέλα, χωριάτικο λουκάνικο και σπιτική μουστάρδα;

20160408_131512

Tο μόνο σίγουρο είναι πως θα τελειώσεις με μια κουλουρένια μπουκίτσα με ζεστή κρέμα τυριού, μέλι, κανέλα και καρύδια. Όσο να αποφασίσεις, έχεις γίνει φίλος με όλα τα παιδιά, μάγειρες με πτυχεία και προϋπηρεσίες, που θα σου σερβίρουν μια παγωμένη σπιτική λεμονάδα σαν γρανίτα-όνειρο και τα οποία πάνω στη κουβέντα θα σου αλλάξουν γνώμη.

20160408_125208

Τελικά σου συστήνω το ποίημα που λέγεται “tarama gourme” με σπιτική ταραμοσαλάτα, φρέσκο κρεμμυδάκι και αγγούρι και το ζεστό τοστ από κουλούρι γεμισμένο με χαλβά και κρέμα, από τα ωραιότερα γλυκά που έχω δοκιμάσει τώρα τελευταία.

20160408_131442

Πίσω από την ιδέα του κουλουριού, που ζυμώνεται και ψήνεται με δική τους συνταγή για να γεμίσει σε ένα λαχταριστό σάντουιτς, βρίσκεται ο λιβανέζος Eli Touma, ιδέα τόσο ελληνική και τόσο απλή, που απορείς πώς δεν τη σκέφτηκε κάποιος χρόνια πριν.

20160408_130133

Ο καλός εσπρέσο, η θέα στο πιο κομβικό σημείο της περαντζάδας, όλα θα σε γυρίσουν και πάλι εδώ, να δοκιμάσεις κουλούρι γεμιστό με κιμά και σος γιαουρτιού σε ένα αλλιώτικο λαχματζούν, τα πικάντικα χοιρινά strips με φρέσκο κρεμμυδάκι ή μια τονοσαλάτα με μαγιονέζα. Και αυτή τη φορά θα πάρεις όλη την ποικιλία από γλυκές, καυτές μπουκίτσες, με φράουλα και μερέντα.

Oven Sesame, Αιόλου 17Α, 210 3230038

20160408_131705