Σουσάμι, άνοιξε!
Το αγγελικό χαμόγελο της Μαριάννας από τη Σερβία, κατευθείαν από τον πάγκο στο πεζοδρόμιο της Αιόλου θα σε τραβήξει σαν μαγνήτης, σε δεύτερο πλάνο θα δεις τα σιμίτικα κουλούρια-τσαντάκια να κρέμονται ζεστά και τραγανά, έτοιμα να ανοίξουν γενναιόδωρα, να γεμίσουν ό,τι ποθεί η ψυχή σου, γλυκό ή αλμυρό. Όσο το σκέφτεσαι, γιατί μεμιάς θέλεις να δοκιμάσεις και μια σίζαρ-σε κουλούρι, αλλά και μια “greek to me” που μεταφράζεται σε φέτα με μαριναρισμένα κρεμμύδια, με ντομάτα, αγγούρι, ελιές και κόκκινη πιπεριά και πάλι λες, μήπως να δοκιμάσω το “country sou” με γραβιέρα Άρτας, μοτσαρέλα, χωριάτικο λουκάνικο και σπιτική μουστάρδα;
Tο μόνο σίγουρο είναι πως θα τελειώσεις με μια κουλουρένια μπουκίτσα με ζεστή κρέμα τυριού, μέλι, κανέλα και καρύδια. Όσο να αποφασίσεις, έχεις γίνει φίλος με όλα τα παιδιά, μάγειρες με πτυχεία και προϋπηρεσίες, που θα σου σερβίρουν μια παγωμένη σπιτική λεμονάδα σαν γρανίτα-όνειρο και τα οποία πάνω στη κουβέντα θα σου αλλάξουν γνώμη.
Τελικά σου συστήνω το ποίημα που λέγεται “tarama gourme” με σπιτική ταραμοσαλάτα, φρέσκο κρεμμυδάκι και αγγούρι και το ζεστό τοστ από κουλούρι γεμισμένο με χαλβά και κρέμα, από τα ωραιότερα γλυκά που έχω δοκιμάσει τώρα τελευταία.
Πίσω από την ιδέα του κουλουριού, που ζυμώνεται και ψήνεται με δική τους συνταγή για να γεμίσει σε ένα λαχταριστό σάντουιτς, βρίσκεται ο λιβανέζος Eli Touma, ιδέα τόσο ελληνική και τόσο απλή, που απορείς πώς δεν τη σκέφτηκε κάποιος χρόνια πριν.
Ο καλός εσπρέσο, η θέα στο πιο κομβικό σημείο της περαντζάδας, όλα θα σε γυρίσουν και πάλι εδώ, να δοκιμάσεις κουλούρι γεμιστό με κιμά και σος γιαουρτιού σε ένα αλλιώτικο λαχματζούν, τα πικάντικα χοιρινά strips με φρέσκο κρεμμυδάκι ή μια τονοσαλάτα με μαγιονέζα. Και αυτή τη φορά θα πάρεις όλη την ποικιλία από γλυκές, καυτές μπουκίτσες, με φράουλα και μερέντα.
Oven Sesame, Αιόλου 17Α, 210 3230038