Δεκαπέντε μόλις χλμ από τα ελληνικά σύνορα, το παλιό Μοναστήριον ή αλλιώς η πόλη των προξενείων-αφού φιλοξενούσε 12 πρεσβείες επί Τουρκοκρατίας-ήταν μια ελληνοκρατούμενη, κομψή και πλούσια εμπορική πόλη, που βιώνει το “σήμερα” στην πιο στενή επαφή με την Ελλάδα της Δυτικής Μακεδονίας. Το Φύρομ σου προσφέρει σε τιμές πραγματική-έκπληξη, ένα Σαββατοκύριακο με άρωμα Ευρώπης.
Κάθε Σάββατο, από νωρίς τα πρωί, τα σύνορα προς τη Μπίτολα μιλούν μόνον ελληνικά. Χιλιάδες Μακεδονίτες περιμένουν υπομονετικά στην ουρά, αφού γι’αυτούς Μπίτολα σημαίνει φτηνός οδοντίατρος, φτηνό σούπερ-μάρκετ, σέρβις στο αυτοκίνητο και βενζίνη, λαϊκή, καφές, εστιατόριο, ρούχα και παπούτσια, στην πόλη που ο εσπρέσο κοστίζει 40 λεπτά κι ο πλούσιος κερδίζει 400 ευρώ το μήνα. Η οικονομία της πόλης-που συνενοείται πλέον σε άπταιστα ελληνικά-ακουμπά την ακμή της στη δική μας κρίση, αδελφώνοντας τους δυό λαούς.
Τα αξιοθέατα
Ο πεζόδρομος Σιρόκ Σοκάκ, συγκεντρώνει σε μια μόνο βόλτα την κεντροευρωπαϊκή αρχιτεκτονική πλάι-πλάι με το ισλαμικό παρελθόν και τα πάλαι ποτέ ελληνικά νεοκλασικά, στην πιο κεφάτη περαντζάδα, που συγκεντρώνει όλα τα στυλ και τα στάιλινγκ, τα ψώνια, τον πρώτο εσπρέσο και το τελευταίο ποτό της ημέρας, σε ρυθμούς της απόλυτης χαλαρότητας. Αν καταφέρεις να ξεκολλήσεις από τη γοητεία της, σε περιμένει ο Πύργος του Ρολογιού που δεσπόζει στην πόλη, ο εντυπωσιακός για το χρυσοποίκιλτο εσωτερικό του Αγ. Δημήτριος (1830), τα απομεινάρια της ελληνιστικής Ηράκλειας Λυγκηστίς, το οθωμανικό Χαμάμ Ντεβόζ, το τζαμί Αγντάρ-Καντί που σχεδίασε το 1560 ο Μιμάρ Σινάν, ο μεγαλύτερος αρχιτέκτονας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το Γενί και το Ισάκ Τζαμί, η στρατιωτική Σχολή που φιλοξένησε τις σπουδές του Κεμάλ Ατατούρκ, ένας περίπατος στις καταπράσινες όχθες του ποταμού Ντράγκορ ή μια κατάβαση στο χιονοδρομικό κέντρο του Περιστερίου.
Το παζάρι του Σαββάτου
Το μεγάλο παζάρι είναι πανηγύρι, χρώμα, ζωή, είδη για το σπίτι, όσπρια, τουρσιά και λαχανικά, οι διάσημες κόκκινες πιπεριές από το γειτονικό Μπούκοβο, μπαχάρια της Ανατολής, βαλκάνιος και οθωμανικός εξωτισμός κι ένας λόγος που από μόνος του δικαιολογεί το ταξίδι.
Φαγητό
Στη Μπίτολα θα δοκιμάσεις οπωσδήποτε μπουρέκι, κεμπάπ, τα υπέροχα ντόπια κρέατα και τη σάλτσα τους με γλυκιά πιπεριά.
Πάνω στην περαντζάδα της Σιρόκ, το εστιατόριο του Epinal Hotel μαγειρεύει νόστιμες σούπες και καταπληκτικό φιλέτο από το νοστιμότατο μοσχάρι της περιοχής, που σερβίρεται σε συσκευασία υπερπαραγωγή με χιλιάδες συνοδευτικά. Tο Kaj Popo για τη δική τους εκδοχή του μπουρεκιού: τραγανή σπιτική ζύμη που γεμίζει με πικάντικο κοτόπουλο με σάλτσα πιπεριάς και ντομάτας, παρέα με μια γιγάντια, ολοζώντανη σαλάτα. (Marshal Tito 18). Για την καλύτερη πίτσα στο Bure (Siroc & Marshal Tito). Στο PeKara Tserera για το νοστιμότερο, αλάδωτο μπουρέκι, με σπιτική ζύμη με μαριναρισμένο τρυφερό αρνάκι ή στην εκδοχή με φέτα. Στο Lynkestis (Cane Momirovski), με το ιστορικό ντεκόρ, για το καταπληκτικό του μπιφτέκι με αληθινές πατάτες και την κρεατόσουπα. Στο Adriatic στο Μπούκοβο, για τη νοστιμότερη δοκιμή της τοπικής κουζίνας με το σπιτικό παστό χοιρινό, τον πουρέ σκόρδου και τα κολοκυθοκεφτεδάκια και των κρασιών της περιοχής, όπως το ωραιότατο Tikves Traminer. Στο ΦPEW (070641713), η καταπληκτικότερη μπουγάτσα-με τυρί ή κιμά-που έχω δοκιμάσει ποτέ μου τελειώνει πριν τις 11 το πρωί. Όποιος πρόλαβε το φως του είδε!
Ξενοδοχείο
Το Epinal είναι κάτι σαν την ψυχή της κοσμικής ζωής στη Μπίτολα. Μπορεί ο κύριος που κάτι σου θυμίζει στο μπαρ να είναι ο Ντε Νίρο παρέα με τη Ντενέβ ή κάποιο από τα αστέρια της τούρκικης saga των σήριαλ, αφού εδώ μένουν όλοι οι αστέρες που επισκέπτονται την πόλη για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου ή για γυρίσματα στα κινηματογραφικά της στούντιο. www.hotelepinal.com (38947224777)
Διασκέδαση
Το Pajton καφέ, σε στυλ γαλλικού μπιστρό, πάνω στο πιο κομβικό σημείο της Σιρόκ, έχει το λόγο του να σε τραβήξει από νωρίς το πρωί, ως νωρίς το άλλο πρωί: υπέροχος εσπρέσο, μπύρα με θεϊκά φυστίκια και κοκτέιλ παρέα με το πιο πολύχρωμο και πολύβουο πήγαιν’έλα της πόλης. Με μια διακοπή για χορό στο Infinity που μαζεύει ό,τι πιο mainstream μοδάτο στην περιοχή.
Πώς θα πάω;
Ο Tomce είναι καταπληκτικός οδηγός, ευγενέστατος και μιλά ελληνικά. Κλείνεις ραντεβού μαζί του στη Θεσσαλονίκη και σε πολύ χαμηλή τιμή ψωνίζεις ταξί αλλά και τον ιδανικότερο ξεναγό στα μυστικά της περιοχής. 00389 75 312 613/ 075 312613
Κι ένα μυστικό για το δρόμο
Στη Ν. Χαλκηδόνα, στη διαδρομή της επιστροφής, αξίζει μια στάση στο “Χουσεϊν Μπακλαβάς” (23910 23535) για τα υπέροχα σιροπιαστά και τους κουραμπιέδες του που μοσχοβολούν φρέσκο βούτυρο.