sardeles

Οι σαρδέλες στα κάρβουνα είναι από τις ενδοξότερες λιχουδιές του καλοκαιριού. Ωστόσο,άμα δεν έχεις μπάρμπεκιου, στον οικιακό φούρνο ποτέ δεν γίνονται το ίδιο. Αυτή η συνταγή που μου έδωσε ο Μετζέλος Δροσόπουλος σου λύνει τα χέρια και τα χέρια. Οι σαρδέλες έτσι, γίνονται νόστιμες, ζουμερές, γεμάτες αρώματα και τρώγονται σαν λουκουμάκια αφού δεν έχουν κόκκαλα. Φροντείστε, μόνο, να διαλέξετε τις πιο φρέσκες. Το μέγεθος, εδώ, δεν μετράει!

Υλικά 

500 γρ. σαρδέλες φιλεταρισμένες

3 κρεμμύδια σε ροδέλες (φροντίζουμε να κόψουμε ολόκληρο το κρεμμύδι χωρίς να διαλυθούν οι ροδέλες

3 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες σε ροδέλες

ολόκληρα φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου

ρίγανη

ελαιόλαδο

1 λεμόνι κομμένο σε λεπτές ροδέλες και κάθε ροδέλα στα 4

αλάτι-πιπέρι

Για το σερβίρισμα

αρμύρες ζεματισμένες

λαδολέμονο

φρέσκια ρίγανη

Εκτέλεση

Σε ένα ταψί, στρώνουμε σε δυό σειρές εναλλάξ μια φέτα κρεμμύδι και 1 φέτα ντομάτα μέχρι να τελειώσουν. Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανξ, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Απλώνουμε φύλλα δυόσμου πάνω στα λαχανικά.

Πάνω στα λαχανικά τοποθετούμε χιαστί-σαν κοτσίδα-πολύ κοντά την κάθε σαρδέλα κοντά στην άλλη. Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με ρίγανη, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Τοποθετούμε τα φετάκια λεμόνι πάνω στις σαρδέλες.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 κα βάζουμε τις σαρδέλες στο φούρνο. Μετά από 5 λεπτά, κατεβάζουμε στο 220 και ψήνουμε για 15 λεπτά. Όσο ψήνονται τις βρέχουμε με το ζουμάκι τους και μόλις δούμε ότι άλλαξαν χρώμα τις βγάζουμε από το φούρνο για να μείνουν ζουμερές και να μην παραψηθούν.

Ζεματάμε τις αρμύρες σε άφθονο αλατισμένο νερό για 2 λεπτά. Τις στραγγίζουμε.

Ετοιμάζουμε λαδολέμονο με 1 μέρος λεμόνι και 3 μέρη ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Απλάνουμε σε πιατέλα τις αρμύρες σε λεπτό στρώμα, ραντίζουμε με το λαδολέμονο, τοποθετούμε πάν τους τις σαρδέλες, ξαναραντίζουμε με λαδολέμονο.

Προαιρετικά, πασπαλίζουμε με φρέσκια ρίγανη ή μαϊντανό.

Tip

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις αρμύρες με βλήτα ή ζεματισμένο σταμναγκάθι.