zeleanana

Όταν μου πρότεινε να κάνουμε αυτή τη σαλάτα στην εκπομπή ο δημοσιογράφος Πάνος Βήττας, σχεδόν έμεινα άφωνη. Μου φάνηκε σχεδόν αιρετικός ο συνδυασμός λαχανικών και γλυκού ζελέ. Ωστόσο, πίσω από τη συνταγή, έβλεπα ήδη με τα μάτια της μνήμης τα γιορτινά, κοσμικά τραπέζια της δεκαετίας του ΄60, τότε που την ετοίμαζαν για τα καλέσματά τους οι θείες και η μαμά του Πάνου. Μύρισα την αύρα της κουζίνας του Τσελεμεντέ, την παλιά αρχοντιά του τότε σπιτικού φαγητού. Όταν την δοκίμασα, κάνοντας και δυό-τρεις μικρές δικές μου αυθαιρεσίες, την ερωτεύτηκα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο ταιριάζει το δροσερό ζελέ με τα αρώματα των λαχανικών. Ένα πρωτότυπο πρώτο πιάτο, που επιπλέον, μπορείς να το ετοιμάσεις και από την προηγούμενη.

Υλικά

1 φινόκιο κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες

3 καρότα ξυσμένα

1/4 από ένα λάχανο πολύ ψιλοκομμένο

μερικά ραπανάκια σε πολύ λεπτές φέτες

5 φέτες ζαμπόν σε καρεδάκια

μερικά κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κ.σ. ξύδι

χυμό από 1 λεμόνι

1/2 φλ. ελαιόλαδο

αλάτι-πιπέρι

2 φακελάκια ζελέ ανανά

250 ml ζεστό νερό

250 ml κρύο νερό

μερικές σταγόνες μπαλσάμικο για το ντεκόρ

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ διαλύουμε στο ζεστό νερό το ζελέ και μόλις διαλυθεί προσθέτουμε το κρύο νερό και ανακατεύουμε.

Παίρνουμε τη φόρμα του κέικ με την τρύπα στη μέση και την ντύνουμε με διαφανή μεμβράνη.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα λαχανικά, το αλατοπίπερο, το χυμό λεμόνι, το ξύδι και το ελαιόλαδο.

Ρίχνουμε λίγο από το ζελέ στον πάτο της φόρμας, προσθέτουμε τα λαχανικά, ισιώνουμε και γεμίζουμε με το υπόλοιπο ζελέ.

Καλύπτουμε με μεβράνη και βάζουμε το ζελέ στην κατάψυξη για 3-4 ώρες. Στη συνέχεια, το αφήνουμε στο ψυγείο για άλλες 3-4 ώρες.

Ξεφορμάρουμε και στολίζουμε με μαϊντανό ή άνηθο και μερικές σταγόνες μπαλσάμικο.