faso

Στην ελληνική κουζίνα τα φασολάκια δεν φημίζονται για τη φαντασία τους στην κατσαρόλα. Ή πάλι, μπορεί η επιτυχία της κλασικης συνταγής να έχει επισκιάσει κάθε προσπάθεια για νεωτερισμούς. Αυτή εδώ η σαλάτα, την οποία δανείστηκα από την κλασική γαλλική κουζίνα, είναι από τις αγαπημένες μου. Γιατί είναι εύκολη, ελαφριά και λειτουργεί και σαν κυρίως πιάτο. Όλη η μαγεία κρύβεται στις βούτες με φρέσκο φρυγανισμένο ψωμάκι στον μελάτο κρόκο του αβγού!

Υλικά

500 γρ. φασολάκια πλατιά ή λεπτά κατεψυγμένα ή φρέσκα

1 κ.σ. κάπαρη

1 αβγό για κάθε μερίδα

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για τη σος

1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε μικρά καρεδάκια

2 κ.σ. ξύδι

1/2 φλ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. μουστάρδα

(προαιρετικά) 1 κ.γ. εστραγκόν αποξηραμμένο

αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Ζεματάμε για 5 λεπτά τα φασολάκια σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει. Τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε κάτω από τη βρύση με κρύο νερό για να κρατήσουν ζωντανό το χρώμα τους.

Σε ένα φλιτζάνι χτυπάμε καλά όλα τα υλικά της σος.

Βράζουμε τα αβγά 4 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει το νερό. Θέλουμε οπωσδήποτε να σφίξει το ασπράδι αλλά ο κρόκος να παραμείνει ρευστός.

Σε κάθε πιάτο βάζουμε τα φασολάκια, από πάνω την κάπαρη και τον μαϊντανό και στην κορυφή το αβγό κομμένο στη μέση.

Αλατοπιπερώνουμε το αβγό μόλις το κόψουμε.

Περιχύνουμε με τη σος.