20180315_133612

Μια κλασική γαλλική σαλάτα που πάντα μου μυρίζει Παρίσι και την φτιάχνω όταν με πιάνει μια νοσταλγία για ταξίδι.

 

20180315_134126

Πλούσια, πρωτότυπη και φινετσάτη, είναι μια εξαιρετική ιδέα για ένα κάλεσμα ή ένα γιορτινό τραπέζι, όταν όλοι θέλουμε να κάνουμε μια ιδιαίτερη σαλάτα και να μην πέσουμε πάλι στα κλασικά. Οι γάλλοι την φτιάχνουν με endives ή σικορέ, όπως τα λέμε στα ελληνικά. Όμως πιστεύω πως με ένα μείγμα σαλατικών αποκτά πιο ορεκτικό χρώμα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη γεύση. Εξίσου αξιολάτρευτη γίνεται με ένα κοινό, ελληνικό μαρούλι χοντροκομμένο. Το μυστικό της νοστιμιάς το βουτυράτο, γλυκό, διόλου επιθετικό στη γεύση Danablu Castello και τα σπιτικά κρουτόν που τραγανίζουν μοσχοβολώντας αληθινό βούτυρο.

Υλικά για 4 άτομα

2 συσκευασίες μείγμα σαλατικών ή 1 μαρούλι χοντροκομμένο

μερικά φυλλαράκια μαϊντανό (3-4 κλωναράκια)

1 συσκευασία μπλε τυρί Danablu Castello

1/2 φλ. σπασμένο καρύδι

όσα κρουτόν αγαπάτε

Για τα κρουτόν

2 φέτες ψωμί του τοστ ή 2 μεγάλες φέτες ψωμί κομμένο σε κυβάκια

1 κ.σ. βούτυρο γάλακτος Lurpak

Για τη σος

χυμό από 1 λεμόνι

1 κ.σ. ξύδι

1 κ.γ. μουστάρδα

3/4 φλ. ελαιόλαδο

αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με τα κρουτόν για να τα αφήσουμε να κρυώσουν. Φτιάξτε περισσότερα και φυλάξτε τα σε τάπερ, να τα έχετε έτοιμα για μια σαλάτα ή μια σούπα. Τρώγονται εθιστικά, σαν πατατάκια.

20180315_134915

Λειώνουμε το βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε το ψωμί και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το αφήνουμε να ροδίσει από τη μια πλευρά. Γυρίζουμε τα κυβάκια και από την άλλη και μόλις ροδίσουν τα μεταφέρουμε αμέσως σε χαρτί κουζίνας. Αν τα αφήσουμε στο τηγάνι που συνεχίζει να καίει, κινδυνεύουν να καούν.

Χτυπάμε σε μπολ όλα τα υλικά της σος.

Βάζουμε όλα τα υλικά της σαλάτας σε μια σαλατιέρα και την τελευταία στιγμή πριν σερβίρουμε, για να μην μαραθούν οι πρασινάδες και να μείνουν ολοζώντανες, ανακατεύουμε καλά με τη σος.

20180315_133720

Γιατί το καλό φαγητό αξίζει Lurpak!