rizisandolmas

Πολλές φορές μας λείπει η γεύση της μαμάς και της παράδοσης, μας έρχεται η λαχτάρα για μουσακά, ντολμαδάκια ή γεμιστά, όμως δεν έχουμε το χρόνο ή μπορεί, και την τεχνική. Η αποδόμηση έρχεται εδώ να σώσει την κατάσταση. Τα ντολμαδάκια γίνονται ρυζάκι μέσα σε 20 λεπτά, που αναπαράγει ατόφια τη γεύση, χωρίς, όμως, το μπελά. Τα αμπελόφυλλα, όταν είναι η εποχή τους μπορείς να τα καταψύξεις σε πλαστικό σακκουλάκι όπως τα αγοράζεις από τη λαϊκή και να έχεις όλο το χρόνο. Αν δεν το έχεις προβλέψει, τα πιο πιστά στη γεύση του φρέσκου είναι αυτά που θα βρεις σε βάζο στα μαγαζιά με τοπικά προϊόντα και όχι αυτά τα ευρείας κυκλοφορίας του σούπερ-μάρκετ, τα οποία είναι πολύ αλμυρά και πολύ σκληρά.

Υλικά

20-25 αμπελόφυλλα (φρέσκα ή συντηρημένα) κομμένα σε λωρίδες

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

5 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες

200 γρ. ρύζι νυχάκι

1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο

1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

χυμό από 2 λεμόνια, ξύσμα από 1

3/4 φλ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. μαύρες σταφίδες

1 μεγάλη ώριμη ντομάτα ξεφλουδισμένη, ψιλοκομμένη

200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια, τα αμπελόφυλλα και το σκόρδο για 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά. 

Προσθέτουμε το ρύζι, φέρνουμε δυό βόλτες.

Προσθέτουμε ζεστό νερό όσο να σκεπάζει το ρύζι, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη ντομάτα και τις σταφίδες και σταδιακά, ανακατεύοντας, ρίχνουμε νερό μέχρι να βράσει το ρύζι. 

Στο τέλος, προσθέτουμε τα μυρωδικά, το λεμόνι και το ξύσμα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε με το γιαούρτι, προαιρετικά.