kotopoulopestoroka

Όταν έχεις ένα έτοιμο ρολό κοτόπουλο στην κατάψυξη έχεις πάντα ένα πρόχειρο φαγητό για όταν σου προκύψουν καλεσμένοι. Για να πετύχεις το νοστιμότερο-με την καλύτερη ποιότητα και τα λιγότερα λιπαρά-πάρε το θέμα πάνω σου και ζήτα από τον χασάπη σου να σου το ετοιμάσει sur mesure και μπροστά στα μάτια σου, από το κοτόπουλο που θα διαλέξεις και με τα αλλαντικά ή τα τυριά που θα του πας εσύ ο ίδιος. Μικροί και μεγάλοι το λατρεύουν, γίνεται γρήγορα και εύκολα, ωστόσο, στην κλασική μορφή του, στο φούρνο με πατάτες, μπορεί και να σε κουράσει. Ο Ανδρέας (Λαγός) του έδωσε μ’αυτή τη συνταγή την ευκαιρία μιας άλλης πρωτοτυπίας, που δεν χρειάζεται ταλέντο για να σου πετύχει.

Υλικά

Για το ρολό

1 ρολό κοτόπουλο

2 φλ. λευκό κρασί

1 κομματάκι φρέσκο τζίντζερ περίπου 6 εκ.

1 κ.σ. μαραθόσπορο λίγο σπασμένο στο γουδί

2 σκελίδες σκόρδο

4 κ.σ. μέλι

προαιρετικά 1 κόκκινη καυτερή πιπεριά

αλάτι-πιπέρι

Για το pesto ρόκας

¼ ματσάκι μαϊντανό (μόνο τα φύλλα)

½ ματσάκι ρόκα

50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα

2 σκελίδες σκόρδο

30 γρ. κουκουνάρι καβουρδισμένο συν 1 κ.σ. για το σερβίρισμα

150-200γρ. ελαιόλαδο

αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε το κοτόπουλο σε ταψάκι και το αλατίζουμε συνετά.

Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μούλτι και περιχύνουμε το κοτόπουλο.

Ψήνουμε για 1 ώρα στους 180 βαθμούς. Φροντίζουμε όσο ψήνεται το κοτόπουλο να το περιχύνουμε με το ζουμάκι. Το αφήνουμε για 15 λεπτά να κρυώσει λίγο και το κόβουμε σε φέτες.

Για το pesto, βάζουμε όλα τα υλικά στο μούλτι και τα πολτοποιούμε.

Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τη σαλτσούλα.

Tip

Ο Ανδρέας το συνόδευσε με τσακώνικες ψητές μελιτζάνες και ντοματίνια. Τις έκοψε στη μέση, τις έβαλε στο ταψί μαζί με τα ντοματίνια, πρόσθεσε αλατοπίπερο, λίγη ζάχαρη, ελαιόλαδο και μπαλσάμικο και τις έψησε παράλληλα με το κοτόπουλο.