riz

Ένα από τα νοστιμότερα ριζότι, με ελάχιστο κόστος και απλά υλικά. Το μυστικό του, το ξύσμα λεμονιού. Μην το λυπηθείτε!

Υλικά για 4 άτομα

400 γρ. ρύζι καρολίνα

1 κ.σ. βούτυρο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1700 ml ζωμό λαχανικών

100 γρ. αρακά κατεψυγμένο

100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι

1 μικρό ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο

αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το ρύζι μαζί με το κρεμμύδι, μέχρι να γυαλίσουν.

 Διαλύουμε το ζωμό σε 1700 ml ζεστό νερό.

Σβήνουμε με λίγο ζωμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, αλατίζουμε πολύ ελαφρά γιατί ο ζωμός περιέχει αλάτι, και σταδιακά, μόλις βλέπουμε ότι έχει απορροφηθεί ρίχνουμε λίγο-λίγο όλο το ζωμό.

Μόλις το ρύζι μαλακώσει προσθέτουμε τον αρακά, τον δυόσμο, το τυρί, το λεμόνι και το ξύσμα. Το σημαντικό είναι να κατεβάσουμε το ριζότο την κατάλληλη στιγμή: το ρύζι πρέπει να κρατάει ελαφρά και στην όψη να μοιάζει με πηχτή σούπα, αφού τα υγρά του θα απορροφηθούν και θα σφίξει μόλις το κατεβάσουμε από τη φωτιά.

Tips

*Aντί για δυόσμο μπορούμε να βάλουμε άνηθο ή μαϊντανό.

*Αντί για ρύζι μπορούμε να βάλουμε κριθαράκι και να φτιάξουμε ένα ωραιότατο κριθαρότο.