tahinirizoto

Το μυστικό ενός ριζότο, είναι το σωστό χύλωμα. Για να το πετύχουν αυτό οι σεφ, προσθέτουν στο τέλος της διαδικασίας μπόλικο βούτυρο, πολλά τριμμένα τυριά, ενίοτε και κρέμα γάλακτος. Υλικά, δηλαδή, που σε φορτώνουν θερμίδες και κάνουν το ριζότο νόστιμο μεν, βαρύ δε. Το Μακεδονικό Ταχίνι, όμως, μια αντιοξειδωτική σούπερ τροφή γεμάτη βιταμίνες, μπορεί να δώσει το ιδανικό χύλωμα, προσθέτοντας ταυτόχρονα πρωτότυπη γεύση και θρεπτικές ουσίες, σε ένα ιδανικό ριζότο. 

Υλικά για 3-4 άτομα

300 γρ. ρύζι αρμπόριο ή μια ελληνική καρολίνα

1 πακέτο μανιτάρια σε φετάκια

1/2 φλ. αποξηραμμένα ελληνικά μανιτάρια

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1/2 φλ. ελαιόλαδο

1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί

1200 ml ζωμό λαχανικών ή σκέτο ζεστό νερό

1 φλ. τριμμένο κεφαλοτύρι ή γραβιέρα

3 κ.σ. Μακεδονικό Ταχίνι

3/4 φλ. νερό

χυμό από 1 λεμόνι

μαϊντανό ψιλοκομμένο

κύμινο

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε 1 φλ. ζεστό νερό, για 30 περίπου λεπτά.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό το κρεμμύδι.

Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό.

Ρίχνουμε στραγγισμένα τα αποξηραμένα μανιτάρια και το ρύζι και φέρνουμε δυό-τρεις βόλτες, μέχρι να γυαλίσει το ρύζι.

Σβήνουμε με το κρασί και το νερό που μουλιάσαμε τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να εξατμιστούν.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και ρίχνουμε σταδιακά το ζωμό. Αλατίζουμε διακριτικά. Μαγειρεύουμε για 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι, αλλά να παραμείνει al dente στην καρδιά του.

Σε ένα μπολ, διαλύουμε στο νερό το ταχίνι με το χυμό λεμονιού.

Το ρίχνουμε στο ριζότο, μαζί με το τυρί και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε. Σε 1 λεπτό, σερβίρουμε με φλούδες επιπλέον τυριού και τριμμένο κύμινο από πάνω.

Έχετε δικές σας ιδέες και συνταγές με Μακεδονικό Tαχίνι; Γράψτε μου εδώ στα σχόλια ή στο Facebook, ή ανεβάστε φωτογραφίες στο Instagram! Μην ξεχάσετε το hashtag #makedonikotahini!