Θα μπορούσα να σου μιλήσω για άλλο ένα μαγαζί που μόλις άνοιξε στο Χαλάνδρι, με κατεύθυνση ιταλική. Όμως, η Rica δεν είναι μαγαζί όπως το έχουμε όλοι καταγράψει στο συνειδητό και το ασυνείδητό μας.
H Rica είναι ένα μαγαζί όπως θα το ονειρευόταν η δύσκολη εποχή της κρίσης, οι φορτωμένες, σκοτισμένες ημέρες όπου όλοι στο τέλος μιας εργάσιμης έχουμε ανάγκη από μια αγκαλιά, να χωθούμε σε μια κουζίνα που μοσχοβολά λαζάνια που ψήνονται στο φούρνο και από ένα spritz να κοιμίσει όλες τις εντάσεις πριν περάσουμε στο τραπέζι.
Τη Rica την αγκαλιάζεις με μια ματιά. Έχει και μπαρ, στο ύψος που δεν φοβίζει, που δεν το παίζει πολύ στα σοβαρά, πιο πολύ ένας φιλικός πάγκος να ξαποστάσεις, έχεις και τραπεζάκια αλλά κυρίως, έχει κάτι από σπιτική κουζίνα-αυτή που βλέπεις ανοιχτή μπροστά σου- έχει κάτι από σπιτική τραπεζαρία, έχει κάτι οικειότατο που σε κάνει να κυκλοφορείς σαν στο σπίτι σου στα λίγα τετραγωνικά της, στο τέλος ξέρεις πως θα πιάσεις κουβέντα με όλους, τους πελάτες και τους οικοδεσπότες.
Η Rica, η γιαγιά, έδωσε το όνομα, η Κάτια και ο Θόρης, ζευγάρι πεντάμορφο και ηδύτατο, έδωσαν τη χάρη. Η έννοια του σερβιτόρου σου φαίνεται ανοίκεια εδώ, νοιώθεις πως μόνος σου μπορείς να ανοίξεις το ψυγείο, να ρωτήσεις την Κάτια πού βάζει τα μαχαίρια και τα πιάτα, να κόψεις λίγο πεκορίνο, να σερβιριστείς ένα σαλάμι με τρούφα, λίγη γλυκιά γκοργκοντζόλα που ταιριάζει υπέροχα με τα ιταλικά απεριτίφ. Ο ειδικός επί των ποτών έχει δουλέψει σε μπαρ της Ιταλίας, γι’αυτό και το spritz έχει αυτό το απόλυτα άρτιο, το ιταλικό χωρίς αξάν, το ίδιο και όλα τα κλασικά κοκτέιλ-δεν θυμάμαι πόσο καιρό είχα να δοκιμάσω ένα dry martini που να μην θέλει επιδιορθώσεις. Είναι όμως και η λίστα με τα εκλεκτά κρασιά, να συνεχίσεις με ταξίδια ιταλικά τις εξερευνήσεις ένα πιάτο με αλλαντικά και τυριά εκ των καλυτέρων, περιμένοντας τα λαζάνια που λέγαμε. Εδώ μενού επί της ουσίας δεν υπάρχει. Υπάρχει, όμως, το χέρι της οικοδέσποινας, που την ιταλική νοστιμιά τη διδάχτηκε από το σπίτι της.
Η Κάτια είναι μισή ιταλίδα αλλά αυτό δεν σημαίνει και κάτι. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι μαγειρεύει πεντανόστιμα, ντελικάτα και φινετσάτα, μαγειρεύει πιάτα που θέλεις να δοκιμάσεις ξανά και ξανά και νομίζω πως αυτό είναι το μυστικό μιας επιτυχημένης κουζίνας. Να θέλεις τη συνέχεια, όπως στα παραμύθια της Χαλιμάς και μια Σεχραζάντ να σου μαγειρεύει γλυκοπατάτα με τυριά σουφλέ, ψαρόσουπα και μακαρονάδες με ρικότα και ντοματίνια, ψητό της Κυριακής, aglio-olio και caciopepe, μάγουλα μοσχαρίσια με πουρέ γλυκοπατάτας και πάστα φλόρα. Σαν έκπληξη της κάθε μέρας. Με αυτή τη γλυκιά ανεμελιά που ξέρουν τα τραπέζια του ιταλικού νότου, αυτή την αγκαλιά της μαγείρισσας που θα φέρει την πιατέλα κατευθείαν από την κουζίνα στο τραπέζι, να νοιώσεις ότι όλοι είμαστε μια παρέα.
Ηρώδου Αττικού 4, Χαλάνδρι, 2106820568