Το αγαπημένο www.majeriko.gr από τη Θεσσαλονίκη μου μαγείρεψε αυτούς τους ιδιαίτερους ρεβυθοκεφτέδες με τα πλούσια αρώματα και τους υιοθέτησα από την πρώτη στιγμή, σαν μια εναλλακτική στα κλασικά ροδίτικα πιταρούδια που έφτιαχνα ως τότε. Τραγανοί και πρωτότυποι, τελειώνουν πρώτοι σε κάθε μου κάλεσμα. Αφήνω πάνω σας την επιλογή του λαδιού για το τηγάνισμα: το σπορέλαιο τους κάνει πιο τραγανούς, το ελαιόλαδο τους δίνει γεύση και άρωμα.
Υλικά για 40 περίπου κεφτέδες
300 γρ. ρεβύθια μουλιασμένα για μια νύχτα (κρατάμε το νερό τους)
4 φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια
2 σκελίδες σκόρδο πολύ ψιλοκομμένο ή λιωμένο
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. μαραθόσπορο σπασμένο στο γουδί
1 κ.σ. ντοματοπελτέ
7 κ.σ. ούζο
αλάτι-πιπέρι
ελαιόλαδο ή μείγμα από σπορέλαιο και ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Στραγγίζουμε τα ρεβύθια και τα αλέθουμε καλά στο μούλτι (σε μικρές δόσεις αλέθονται καλύτερα)
Τα βάζουμε σε μια λεκάνη και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε και σταδιακά προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό που τα έχουμε μουλιάσει (περίπου 350 γρ.) μέχρι να πάρουμε έναν πολύ παχύρευστο χυλό.
Βάζουμε το μείγμα για 1 ώρα περίπου στο ψυγείο.
Ζεσταίνουμε το λάδι πολύ καλά και με ένα κουτάλι ρίχνουμε στο τηγάνι το μείγμα κουταλιές-κουταλιές.
Φροντίζουμε να τους τηγανίζουμε αραιούς και σε δόσεις για να γίνουν πιο τραγανοί.
Τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τους σερβίρουμε ζεστούς.