IMG_20180825_104031

Από τα γλυκά της παράδοσης που δεν απαρνιέσαι ποτέ, το ραβανί έχει κι αυτό το δικό του μυστικό της νοστιμιάς.

IMG_20180825_103842

Καθώς φτιάχνεται με πολύ απλά υλικά, όλη η γεύση του εξαρτάται από το βουτυρένιο άρωμα. Γι’αυτό θέλει ένα καλό, αληθινό, αγελαδινό βούτυρο.

Υλικά

5 αβγά

1 φλ. ζάχαρη

1 στραγγιστό γιαούρτι

1 κ.γ. γεμάτο, μπέικιν πάουντερ

2 βανίλιες

½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 ½ φλ. σιμιγδάλι χονδρό

½ φλ. σιμιγδάλι ψιλό

1 φλ. καλαμποκέλαιο

βούτυρο για το ταψί

Για το σιρόπι

4 ποτήρια του νερού ζάχαρη

3 ποτήρια νερό

5 κ.σ. βούτυρο γάλακτος Lurpak

1 φλούδα λεμόνι ή πορτοκάλι (προαιρετικά)

Για την κρέμα σοκολάτα

200 γρ. κουβερτούρα

1 ποτήρι νερό

½ ποτηράκι του κρασιού κονιάκ

2 κ.σ. κορν φλάουρ

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα δύο σιμιγδάλια με το αλεύρι, τις βανίλιες και το μπέικιν.

Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια σε διαφορετικές λεκάνες.

Με το μίξερ χειρός χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.

Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν, γύρω στα 5-6 λεπτά.

Ρίχνουμε το γιαούρτι και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί.

Προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να απορροφηθεί.

Σταδιακά προσθέτουμε το μείγμα σιμιγδάλι-αλεύρι-μπέικιν-βανίλιες και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

Με μια σπάτουλα και με απαλές κινήσεις, ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα.

Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί (20Χ35) και απλώνουμε το μείγμα.

Ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει το ραβανί. Δοκιμάζουμε με οδοντογλυφίδα ή μαχαίρι και αν δεν βγει υγρό, βγάζουμε το ραβανί από το φούρνο.

Όσο ψήνεται, βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρολάκι και σε δυνατή φωτιά, βράζουμε για 8 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση.

Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Χαράζουμε σε κομμάτια το ζεστό ραβανί και υπομονετικά, με κουτάλι, το σιροπιάζουμε.

Για την κρέμα σοκολάτας, σε κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, λειώνουμε τη σοκολάτα μαζί με το νερό και το κονιάκ, ανακατεύοντας συνεχώς. Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε δυό κ.σ. κρύο νερό και το ρίχνουμε στη σοκολάτα. Ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα. Μόλις κρυώσει, την απλώνουμε στο ραβανί.

IMG_20180825_103917

Το καλό γλυκό αξίζει Lurpak!