DSC_2248

Ποιός είπε ότι δεν χωρά στο γιορτινό τραπέζι ένα βίγκαν πιάτο, ακόμη κι αν δεν είσαι βίγκαν; DSC_2250

Εύκολο και οικονομικό, γίνεται μέσα σε 15 λεπτά και τρώγεται σκέτο αλλά μπορεί να συνοδεύσει όλα τα κρέατα και τα ψητά πουλερικά. Μια κινόα με φουντουκένια γεύση, γεμάτη από Χριστουγεννιάτικη νοστιμιά, που μπορεί να λειτουργήσει σαν το ιδανικό συνοδευτικό σε οποιοδήποτε πουλερικό ή κρεατικό, αντικαθιστώντας το ρύζι, που δεν έχει τη χάρη, το άρωμα και τη φινέτσα της!

Υλικά για 5-6 άτομα

120 γρ. quinoa gourmand Tipiak

1 κιλό κόκκινη κολοκύθα σε μπουκιές

1 μεγάλο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

½ φλ. ελαιόλαδο

1 σφηνάκι κονιάκ

10 κάστανα βραστά ή ψητά

3 ξερά σύκα σε φετάκια

11/2 φλ. ανάμεικτους καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς (φυστίκι Αιγίνης, αμύγδαλα, φουντούκια, κουκουνάρια, κάσιους)

1 ξύλο κανέλας

1 κ.γ. ξερό θυμάρι

τριμμένο γαρύφαλο στη μύτη του κουταλιού

1 μικρό ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο

1 μικρό ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό

αλάτι-πιπέρι

DSC_2268

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε την κινόα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Σε ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε την κολοκύθα με λίγο αλάτι μέχρι να ροδίσει καλά, σε δυνατή φωτιά.

Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, αλατίζουμε και σοτάρουμε ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν.

Σβήνουμε με το κονιάκ, το αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε την κανέλα, το θυμάρι, το γαρύφαλο, τα κάστανα και τα σύκα.

Ρίχνουμε την κινόα, ανακατεύουμε πολύ καλά, στο τέλος προσθέτουμε τον άνηθο και τον μαϊντανό και σερβίρουμε.

Τρώγεται ωραιότατα και κρύο, την επόμενη μέρα!

DSC_2297