Γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος να πετάξεις το ψωμί που σου περίσεψε από χθες, από προχθές κι ακόμα παλιότερα… Είναι νοστιμότατα, ταιριάζουν στο μπουφέ του πάρτυ, τα αγαπάνε όλοι και προσαρμόζονται από το καθημερινό τραπέζι μέχρι το επίσημο κάλεσμα.

 

ψωμοκεφτεδάκια

Υλικά για 4 άτομα

 

  • 1 φρατζόλα μπαγιάτικο ψωμί
  • 1 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2κ.γ. ρίγανη
  • 2κ.γ. ξερό βασιλικό
  • 2 κ.γ. ξερό δυόσμο
  • 11/2 ποτήρι γάλα
  • 1 φλ. τριμμένο κεφαλοτύρι
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 αβγό
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • αλάτι-πιπέρι

ελαιόλαδο με λίγο καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα

 Εκτέλεση

Αφαιρούμε την κόρα από το ψωμί, το κόβουμε σε φέτες και το μουλιάζουμε στο γάλα. Το στίβουμε και το μεταφέρουμε σε μια λεκάνη. Προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνουμε αρκετά μέχρι να πάρουμε μια αφράτη, ομογενοποιημένη ζύμη. Την αφήνουμε μισή ώρα “να σταθεί” στο ψυγείο και την πλάθουμε σε κεφτεδάκια που θα τηγανίσουμε σε καυτό λάδι.

*Αν βρείτε φρέσκια ρίγανη, βάλτε μπόλικη. Το ίδιο ωραία του ταιριάζει και ο φρέσκος δυόσμος.

Και μια πατζαροσαλάτα για την παρέα και το χρώμα

Βράζουμε 5-6 πατζάρια, τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια και τα ανακατεύουμε με ένα κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.γ. κόλιαντρο τριμμένο, 3-4 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη, 2 κ.σ. ξύδι, αλάτι και πιπέρι.