10682101_10204031794370795_791838045_n

Τα γεμιστά ψωμιά, όπως με τυρί, ντομάτα, λιαστή ντομάτα ή παστουρμά, δεν είναι ακριβώς ψωμιά αλλά κάτι παραπάνω: ένα κυρίως πιάτο στο καθημερινό τραπέζι, που βγαίνει λαχταριστό και καυτό από το φούρνο, σκορπώντας λιγωτικές ευωδιές στο σπίτι. Κάτι ανάμεσα σε ψωμί και πίτα, το παστουρμαδόψωμο γίνεται ένα νοστιμότατο φαγητό αν το συνοδεύσεις με λίγη φέτα, ελιές και μια ντοματοσαλάτα. Το μυστικό είναι να επιλέξεις έναν καλό, ζουμερό, φρέσκο παστουρμά, από καλή οικογένεια με παράδοση, όπως αυτός του Μιράν.

Υλικά για 6-8 άτομα

1 κιλό αλεύρι (μισό για όλες τις χρήσεις, μισό ολικής άλεσης)

1 φακελάκι ξερή ή νωπή μαγιά

1 κ.γ. αλάτι

1 φλ. λάδι

½ λίτρο περίπου χλιαρό νερό

6 φέτες παστουρμά καθαρισμένο και ψιλοκομμένο

1 κ.σ. ρίγανη

1 κλαδάκι δεντρολίβανο

 

Εκτέλεση

Σε μια πλαστική λεκάνη διαλύουμε με τα χέρια μας τη μαγιά. Προσθέτουμε το αλεύρι, το μισό ελαιόλαδο και το αλάτι και σιγά-σιγά ρίχνουμε το νερό.

Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη μαλακή, που να κολλάει ελαφρά στα δάχτυλά μας. Την πλάθουμε σε μπαλίτσα, την σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει. Μόλις διπλασιαστεί σε όγκο την ξαναπλάθουμε αφού προσθέσουμε και τον παστουρμά και τη ρίγανη.

Λαδώνουμε ένα ταψάκι και στρώνουμε τη ζύμη σε μια λεπτή στρώση, σε ύψος περίπου 3 εκατοστά. Χαράζουμε το ψωμί μπακλαβαδωτά, το λαδώνουμε με το υπόλοιπο λάδι, το πασπαλίζουμε με το δεντρολίβανο και το σκεπάζουμε.

Το αφήνουμε να φουσκώσει ξανά και το ψήνουμε για 45 περίπου λεπτά, στους 160 βαθμούς, σε ζεστό φούρνο.

 *Όλα τα αρωματικά ταιριάζουν εδώ: και το θυμάρι και το θρούμπι και η ματζουράνα και ο ξερός βασιλικός ή ακόμη κι ένα οποιοδήποτε μείγμα μπαχαρικών ή λίγη καυτερή πάπρικα.