20170126_222938

Μια «Ψαροπούλα», που ξέρει από καλό μεζέ, αραγμένη στην Καλλιθέα

20170126_221732

O Ηλίας Χαϊδεμένος δούλευε μια ζωή σε μια στεριανή Τράπεζα, όμως ο νους του ήταν στη θάλασσα και τα μεζεδάκια της. Έτσι για χρόνια δούλεψε διπλοβάρδια, το πρωί τραπεζίτης, το βράδυ ταβερνιάρης, σε ένα one man show ψαρομάγαζο, όπου το αφεντικό μαγειρεύει, σερβίρει, ψωνίζει και δεν ξέρω αν πλένει και τα πιάτα.

20170126_222515

Μετά τη σύνταξη, ο Ηλίας ζει πλέον και αναπνέει στο θαλασσινό του βασίλειο, όπου όλα, από τη διακόσμηση ως τους πειραματισμούς για τον φρέσκο μεζέ, περνούν από το χέρι του. Κάπως έτσι τον γνώρισα στο πιο ακριβό ψαράδικο της Καλλιθέας και είπα να ένα αφεντικό με μεράκι, που δεν τσιγκουνεύεται το καλό το ψάρι.

20170126_221142

Το οποίο και δοκίμασα στη συνέχεια σε εκδοχή σπάνιας κατσούλας, τραγανοτηγανισμένης στο βούτυρο, με κείνο το ολόλευκο, γλυκό κρέας που ξεπερνά και τον αστακό σε νοστιμιά.

20170126_215526

Ο Ηλίας φτιάχνει μόνος του από φρέσκο ελληνικό γαριδάκι το τουρσί για την πράσινη σαλάτα του, τον θαλασσινό παστουρμά και τη λακέρδα του. Και τον νοστιμότερο γάβρο λαδορίγανη που έχω δοκιμάσει, στη στιγμή, με κόκκινη και πράσινη πιπεριά και μπόλικο μαϊντανό.

20170126_222544

20170126_215532

Φτιάχνει το ίδιο θεϊκά το σαγανάκι με τη γαρίδα, με όση χρειάζεται φρέσκια ντοματούλα, τηγανίζει αιθέριο το καλαμαράκι και την καραβιδόψυχα, ψήνει τρυφερό και ζουμερό το θράψαλο αλλά εγώ θα επέστρεφα με λαχτάρα για τη σαλάτα με τα μαυρομάτικα και την πιο νόστιμη μελιτζανοσαλάτα που έχω δοκιμάσει, με κομματάκια ψητής μελιτζάνας και σάλτσα από πελτέ ντομάτας και το άψογο βράσιμο των λαχανικών στη βραστή του σαλάτα.

20170126_215520

20170126_223957

Σωκράτους 237, Καλλιθέα, 210 9431209